Leve videre, ikke glemme

Ingress

Meninger

Er Norge et like godt land å bo i etter 22. juli 2011? Har vi som individer og samfunn skjøvet mye av det ubehagelige under teppet for å kunne fortsette våre ubekymrede og trygge liv?

Vi har måttet innse at vi lever i et risikosamfunn. Vi ble rystet i vår naive uskyld, men samtidig har noen grunnleggende trekk ved det norske samfunnet vist seg å være robuste. Forskning har vist at tilliten mellom menneskene, og mellom innbyggerne og myndighetene, faktisk er blitt større. Men usikkerhet må vi leve med. Derfor må vi også beskytte oss mot krefter som vil overvåke oss til full trygghet. Det vil uansett være et falsk løfte.

Mange trakk et lettelsens sukk da det ble klart at Anders Behring Breivik ikke var en del av et tett nettverk eller ei konspiratorisk organisert gruppe. Selv om det var sprik i de psykiatriske diagnosene, framsto massemorderen som et mentalt skakkjørt menneske. Han var en ensom ulv, men også ensomme ulver kommer fra en flokk. De har forlatt eller er blitt utstøtt fra flokken og jager på egen hånd. Men ensomme ulver jager i flokk i det digitale landskap. De oppmuntrer hverandre og bygger opp et felles hat og sinne. Det virker ikke som om trollene sprekker når de møter offentlighetens dagslys. Noen tar steget fra ord til handling.

22. juli er ikke, og må ikke bli, en dag for det pompøse og patetiske, men for verdige og stillferdige markeringer av tap og sorg. De døde skal minnes, og de skadde og etterlatte må få den hjelp og støtte de har behov for. Livet må gå videre, men vi må aldri glemme alle de menneskene som var offer for terroren.

Politisk er 22. juli et memento om ikke å ta idyllen for gitt i det vi ser som verdens beste land å leve i. Gjørv-kommisjonen tok dyden på systemets selvgodhet. Terroren og massemordet 22. juli var én persons onde gjerninger, men tragediens omfang ble så stort fordi det var systemsvikt over hele fjøla.

Jens Stoltenbergs statsmannsord om mer demokrati, mer åpenhet og mer humanitet har stadig like stor gyldighet. Men de må suppleres med mer refleksjon, mer selvkritikk og mer årvåkenhet for de mørke kilder og kroker i verdens beste land. Det er den beste måten vi som samfunn kan hedre dem vi mistet 22. juli 2011.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.