Leve ytringsfriheten!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DANMARK: I desember skrev vi, 12 forfattere, et åpent brev til offentligheten om den behandling mennesker av utenlandsk opprinnelse er utsatt for i Danmark. Vi oppfordret borgerne i Danmark til på demokratisk vis å ta stilling og ta avstand fra diskriminering og snikende umenneskelighet. I ukene som er gått siden vi skrev vårt brev har hundrevis av forfattere, prester, leger, psykologer, og veteraner fra diplomatkorpset gitt uttrykk for en lignende bekymring. Konflikten mellem den utvikling de hittil har vært tause vitner til, og deres personlige moral, har tvunget dem til å trå fram. De besluttet sig til, akkurat som vi, å vekke ytringsfriteten til live igjen. Også Europarådet og Politiets Etterretningstjeneste har pekt på faren ved stigende demonisering av etniske minoriteter.

DET VAR to grunner til brevet vårt. Den ene er en stigende bekymring over tilbakeslaget for de humanistiske verdier vi anså for å være fundamentet i det danske demokratiet. I den offentlige debatten brukes det stadig hyppigere ord og uttrykk som vekker opp minnene fra totalitære bevegelser på andre tidspunkter i historien. Det gjelder ikke minst det stadige jaget etter syndebukker blant landets etniske minoriteter. Men det handler ikke bare om tonen i debatten. Det handler også om en praksis som konsekvent nedvurderer hele samfunnsgrupper. Måten mennesker omtales på er ofte et varsel om måten mennesker vil behandles på i framtiden. Vi ser det i en lovgivning som tegner et stadig mer foruroligende bilde av et etnisk oppdelt samfunn med første og andreklasses borgere, hvor mindretallet med utenlandsk bakgrunn utelukkes fra rettigheter som etniske dansker tar som en selvfølge. En stadig mistenkeliggjøring av våre muslimske medborgere følges opp med krav, påbud, kontroll og forskjellige former for avstraffelse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer