Levende Berlin-natt

Stemningsfull og realistisk ferd gjennom Berlin, mener anmelderen om "Skygger i natten".

En natt i Berlin kunne saktens utspilt seg slik Andreas Dresen framstiller det i «Skygger i natten». Den er et levende og troverdig velspilt portrett av en storby og noen av dens mennesker.

Dresen presenterer tre hovedhistorier, en rekke bifortellinger og lar dem løselig krysse hverandre på Robert Altmans «Short Cuts»-vis - og bare gudene vet hvor mange avleggere sistnevnte har inspirert. Men vår tyske venn har sin egen tone, han har fanget Berlin-stemningen på det mistrøstige gateplanet.

Her er uteliggeren Hanna som finner hundre mark og vil bruke dem på en festnatt med vennen Victor. Bonden Jochen kommer rett fra fjøset på jakt etter kvinnelig selskap, men han oppfører seg ikke som en vanlig horekunde, når han møter unge Patty. Forretningsmannen Peschke mistenker feilaktig en angolansk gutt for å ha stjålet lommeboka hans, og får så dårlig samvittighet at han tar seg av det forlatte barnet.

Sistnevnte spilles av Michael Gwisdek, som står for den beste prestasjonen i denne collagen av menneskelighet og fortvilelse, ispedd lyse stunder og småbarsk humor. Det kunne nok vært sånn, ja.

En natt i Berlin.