Levende døde

Voldelig, grotesk og fengende skrekkfilm for de tøffeste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FILM: Hva ville du gjort hvis du våknet en morgen og var omringet av levende døde med ekstrem blodtørst? Flyktet til nærmeste kjøpesenter? I Snyders nyinnspilling av George Romeros kultklassiker fra 1978, gjør de akkurat det. De hiver seg i bilen, og i USA fører som kjent alle veier til et kjøpesenter. Og det er ikke så dumt, for i en stor, moderne shopping mall finnes alt et moderne menneske måtte trenge og ønske seg. Så der forskanser de som ennå ikke er blitt ofre for epidemien seg mens de venter på hjelp. Og venter ...

Brutalt

Det er ganske brutale greier regidebutant Snyder serverer. Blodet spruter, hjernemassen flyr veggimellom -  levende døde må skytes i hodet -  og volden er av den grove typen. Men så vidt skjult bakom alt gørret ligger samfunnskritikken. I likhet med Romeros zombieklassikere (den beste er fremdeles «Night of the Living Dead» fra 1968) er dette også et oppgjør med det tanketomme forbrukersamfunnet. En verden der de fleste av oss velger strutsetaktikken når virkeligheten blir for vanskelig og ubehagelig. Du trenger ikke ha Mensa-medlemskap for å stille spørsmålene: Er de levende døde allerede her? Er det vi som er de levende døde? No brain, no pain.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.