Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Levende liv

«En glimrende fortelling om tragedier og trivialiteter.»

BOK: Eirik Ingebrigtsens andre bok, «Snø dempar lyd, tre lukkar inne», er en betagende historie om en dag i tre menns liv. Det er far, sønn og sønnesønn som prøver å komme seg gjennom dagen, for dagen er ikke god. Alle tre bærer på sorg, sorg over en mor og kone som nylig er død, sorg over en ulykke som ligger langt tilbake i tid.

Skolegutten Sigurd er på vei ut på skråplanet, han skulker og snuser på kriminalitet. Far Einar strever på Verftet - det er oppsigelser i vente - og drikker i ensomhet. Bestefar Johan prøver å holde sammen en hverdag, og merker hvordan han surrer, at tankene stadig går bakover. Og alle tre bekymrer seg for hverandre, uten at de klarer å gjøre stort med det.

Dette er en realistisk fortelling om en dag i tre vanlige liv. Den er også dramatisk, slik vanlige liv er hvis man ser nærmere på dem.

Et godt liv er ingen selvfølge, det er strev og ensomhet og mange små valg vi foretar uten å tenke større over det, og i hvert fall uten å snakke større om det.

Forfatteren har klart å få dette fram på en glimrende måte. Gjennom korte, språklig enkle kapitler følger vi tankene til Einar, Sigurd og Johan. Tankestrømmer i lange avsnitt som ikke virker heseblesende, men fanger inn nettopp den pussige blandingen av trivialiteter og tragedier som mennesket lever i. Konkrete hendelser, møter, lærere, postbud. Varme følelser for sekretæren, for jenta på Kiwi. Snøen som faller, skuffes, fryser og må saltes. Men altså også sorg og savn og dyp bekymring.

Til sammen en tett, rolig fortelling om oss alle en dag i februar. Levende å lese her og nå, men også ei bok som vil sitte i leseren etter at den er fortært.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media