Levende portrett

At Håkon Gullvåg nå har portrettert dronning Sonja, kommer ikke som noen overraskelse etter at han så seint som i fjor leverte sitt maleri av gemalen til Oslo rådhus. Begge bildene er portretter i gallakledd helfigur.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Selvsagt representerer også Sonja-portrettet et nummer i rekka innenfor dynastiet , med alle krav som dette setter til kunstneren om å skape en seremoniell skikkelse av modellen.

Den frontale posituren innenfor det monumentale formatet - 2,40 x 1,60 m - i det som desidert peker seg ut som hovedbildet, er også i pakt med den tradisjonstunge sjangerens visuelle regelverk for takt og tone.

Gullvågs karakteristikk av ansiktstrekk og kroppsholdning følger også opp de innlysende forutsetningene om modelletterlikning, det som ligger innebygd i den klassiske termen protrahere .

Motstanden

Likevel har bildet blitt noe mer enn en teknisk kyndig oppvisning fra en sjeldent dyktig kunstner, og igjen blir man slått av hvordan motstanden som ligger i et så billedmessig bundet oppdrag, ansporer noe av det beste hos Gullvåg.

For ham er ikke den møysommelige prosessen med å få festet sine maleriske grep om modellen (og som det selvsagt ligger ei slagmark av tegninger, skisser og foto til grunn for) bare knyttet til den konkrete bestillingen. Gullvåg maler seg med nødvendighet også inn i en dialog med den tradisjonen som han har brynt sitt billedmessige arbeid mot gjennom alle år. Det holder ikke med ett instamaticklikk, slik Andy Warhol varierte sine fem Sonja-portretter ut fra for 20 år siden.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer