Levende Spider-Man

Å lage film av tegneserier må være vanskeligere enn å filme bøker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Regissøren skal ikke bare tilfredsstille leserens fantasi, men også være tro mot tegnede forbilder som ofte er perfekte kreasjoner. Når tegnede helter får kjøtt og blod, blir de gjerne tammere, eventyr som spruter i strekform blir trivielle når skuespillere skal gjenskape dem.

Vi skal takke for at Edderkoppen fra vår barndom har blitt så bra som den har blitt i Sam Raimis hender - superhelten har fått liv på en langt på vei troverdig måte. Men sommerens første store actionfilm er en blandet opplevelse, mest på den positive siden.

Ikke perfekt

«Spider-Man» er ikke perfekt, men den prøver hardt. Filmen skal favne over alt i hovedpersonens liv: High school-drama, hjemme-hos-scener, søtladen romantikk, laboratorieeksperimenter og bloddryppende action i slow motion. Balansen mellom alt blir ganske bra, men ingrediensene i handlingen er ikke akkurat nye. En noe svulstig - for ikke å si klissete - moral trekker også filmen ned i banale dyp.

«Spider-Man» er historien om en ung mann som får uvanlige evner etter å ha blitt bitt av en genetisk forandret edderkopp. For nerden Peter Parker (Tobey Maguire) er bittet egentlig en forbedring - den nærsynte sveklingen våkner neste morgen med perfekt syn og velutviklede muskler. Han oppdager også at han kan produsere et klissete spinn fra underarmen, så sterkt at han kan slenge seg veggimellom høyt over gatene i New York med en presisjon og et tempo Tarzan ville bli imponert av.

Superskurk

I en superhelt-tegneserie skal også skurken ha skikkelige dimensjoner, og Green Goblin oppfyller alle krav. Han er ond, maktsyk, smart og ressurssterk - og nattsiden til den schizofrene vitenskapsmannen Norman Osborn (Willem Dafoe). Osborn/Goblin har utviklet en prosess som gjør soldater til superkrigere, men når Pentagon avslår tilbudet, vet han å si fra så det svir. Og den nye superhelten Spider-Man får en verdig motstander å bryne seg på.

Tobey Maguire er skreddersydd til rollen som Peter Parker, han er søt og sjarmerende og har et fårete flir. Kirsten Dunst, som spiller hans uoppnåelige kjærlighet Mary Jane, er like sjarmerende, og Willem Dafoe gir sitt beste som den sinnssyke Osborn. «Spider-Man» har også med den kuleste avisredaktøren undertegnede noensinne har sett: Tøffingen J. Jonah Jameson (J.K. Simmons) har aldri hatt sin likemann i noen redaksjon i Akersgata. Og takk for det.

PREMIERE: Filmatiseringen av tegneseriehelten Spider-mans bedrifter har premiere på norske kinoer i dag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer