Lever av å lure oss

Liksom-guttebandet Boyzvoice er kanskje den mest åpenbare bløffen blant ironikerne i den nye humorgenerasjonen. De blander seg selv, sitt liv, sitt navn, sine foreldre og kjærester inn i en saus av fiksjon og fakta som de så presenterer med et skjevt smil: Snakker de sant, er de seg selv, eller bare tuller de? Les Dagbladets anmeldelse av "Get Ready to be Boyzvoiced"

Med unntak av Odd Nerdrum, som alltid vet å opptre i takt med tidas medietrend, tilhører de alle den såkalte ironigenerasjonen - som ser ironien som livsstil, ikke bare en form for humor.

Espen Eckbo er primus motor, M'Pete, i liksom-guttebandet Boyzvoice. Få vet hvem kompisene Roar og Hot Tub er i virkeligheten. Bandet lar seg villig vekk intervjue om popstjernelivet. De er fiktive søsken, har en fiktiv mor i Bærum og skal lage en fiktiv dokumentarfilm om et guttebands tilblivelse. Filmen «Get Ready To Be Boyzvoiced» har fått 3,5 millioner kroner i statsstøtte.

Likevel får du aldri se Espen Eckbo snakke om sitt alter ego M'Pete - annet enn som en person han så vidt møtte da han jobbet i «Mandagsklubben» i fjor. Med en svært så ironisk distanse. Like lite får du Espen Eckbo til å snakke om Espen Eckbo - eller Harald Eia til å si noe om hvem Harald Eia egentlig er.

Peer, du lyver

Media er lureoffer nummer én. For lurer du pressen, lurer du folket. Da Espen Eckbo besvimte på scenen under fjorårets hitAwards fortsatte han spillet da Dagbladet snakket med ham etter showet: «Det har skjedd før, jeg tror jeg har lavt blodsukker eller noe sånt,» sa Eckbo. Selvsagt var det hele bare tull.

Fjorårets «Robinson»-vinner og årets programleder Christer Falck ble straks han viste seg på tv utpekt som riksklyse. Han inntok umiddelbart rollen, og har spilt den siden. Som en vår tids Peer Gynt. Men Christer Falck innrømmer glatt at han lyver - og nyter det. I tillegg har han fått både mor og far med på laget.

Det hele handler om å spille en rolle. Et image der ironien står i høysete. Fordelen er at du får ha privatlivet ditt i fred - samtidig som du pirrer folks nysgjerrighet. Anne-Kat. Hærland spiller sin Marilyn-rolle med glans, og forteller alle som vil høre på om kjekke menn og fuktige kvelder på byen.

Medieroller

Tidlig i sin karriere lurte Bård Tufte Johansen Dagbladet til å tro at han hadde vært sammen med Anne Ryg - kona til makker Harald Eia. I VG oppga begge feil navn på døtrene sine, og lokalaviser landet rundt har fått høre at Bård Tufte Johansens far i sin tid var russepresident i lokalmiljøet. Slikt får du ivrige lesere av.

Prosjektleder for humorgruppa i NRK, Charlo Halvorsen, mener at media kan takke seg selv for lureriet.

- Jeg tror mange som blir intervjuet oppfatter at det ikke er så viktig om det blir riktig. Bak det ligger en innforståtthet om at vi lever i en medieverden der sannheten kanskje ikke er det man ivaretar høyest, særlig i underholdningsjournalistikken. Og så er det jo moro da, mener Charlo Halvorsen.

<B>PARODI:</B> - Boyzvoice er et fint navn, sier M'Pete (i midten), alias Espen Eckbo, med bandbrødrene Roar og Hot Tub.