Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Lever bra som reality-kjendiser

Flere eksperter mener det negative fokuset på realitydeltakere har vært altfor overvurdert.

-  Min konklusjon etter å ha fulgt fenomenet tett i fem år, er at man har overvurdert problemene knyttet til at vanlige folk blottlegger seg på tv. For enkelte har det vært en stor belastning å bli kjendis over natta, men de fleste har hatt det morsomt og fått et kick ut av deltakelsen og oppmerksomheten i etterkant, sier medieviter og realityekspert Alex Iversen.

Ingeborg Rydsaa (29) deltok selv i «Villa Medusa» i 2001 for å skaffe seg bakgrunnsmateriale til sin hovedfagsoppgave på reality-fenomenet.

-  De siste års erfaringer har vist at skremselspropagandaen har falt til jorda. Det var mye styr og panikkutsagn i starten, akkurat som med såpeoperaens oppstart. Nå har sjangeren etablert seg. Deltakerne jeg har vært i kontakt med viser seg å være ressurssterke og oppegående personer som har taklet overgangen til kjendistilværelse meget bra, sier hun.

Psykolog Hedvig Montgomery har fulgt reality-deltakere de siste fem åra. Hun sitter igjen med et inntrykk av at flertallet av dem som blir med vokser som mennesker.

-  Helsemoralister tar heldigvis alltid feil. Noen få får seg en kraftig nedtur etter at de er ferdige, men i langt mindre grad enn det man tidligere har antatt og fryktet, sier hun, og påpeker at det fortsatt ikke har vært realitydeltakere som har knekt fullstendig sammen i Norge. Statistisk sett vil det komme til å skje før eller siden.

-  De som får det tøffest, er de som er med i en serie som flopper, samtidig som de har gått inn med forventninger om å bli kjendiser. Det kan føles som et nederlag, og være vanskelig å svelge.

Hun får støtte av realityekspert Alex Iversen:

-  I «Big Brother 2» var det mange av deltakerne som forventet at de ville komme ut som superkjendiser, og som opplevde det som et stort nederlag da de ikke ble en ny Ramsy eller Rodney. I dag tror jeg de fleste har et mer realistisk forhold til det å delta, sier medieviteren.

Produsent Lasse Hallberg har fulgt Big Brother-kjendisene på nært hold, og har sin teori på hvorfor det kan bli mer trøkk på dem enn andre celebriteter.

-  Mens man kanskje snur seg og peker litt forsiktig etter Morten Harket, vil man til en realitykjendis bare gå rett bort og gi vedkommende en klem eller begynne å prate med dem, mener Hallberg.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media