KOMMENTARER

Veien til karakter

Lever du livet du burde leve?

Du finner verken svarene du leter etter inne i deg eller i den rene fornuft. Visdommen ligger i kulturen.

RELIGION: Religion har vært en kulturell ramme som har gjort det lettere for oss å være bedre mennesker, skriver Aksel Braanen Sterri .
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
RELIGION: Religion har vært en kulturell ramme som har gjort det lettere for oss å være bedre mennesker, skriver Aksel Braanen Sterri . Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Jula er tiden for å være med de man er glad i og vise at man bryr seg om dem ved å rote rundt i fullstappa butikker på jakt etter gaver. Men jula er også en tid for ettertanke. Lever vi det livet vi burde leve?

I dag blir dette spørsmålet raskt et spørsmål om vi realiserer oss selv og om vi er lykkelige med det vi gjør. Har jeg valgt riktig karriere? Bruker jeg tiden min godt? Er jeg sammen med den personen som gir meg mest glede?

Og svarene skal vi finne ved å lytte godt til våre følelser. Vi skal finne vårt autentiske selv. Hva er det jeg vil når jeg skreller vekk alle forventninger?

Men hva hvis denne søken etter svar, er basert på en myte? Troen på at det finnes et godt, autentisk jeg, ble skapt av romantikerne, som Rousseau, som mente vi fra naturens side ble født gode og korrumpert av samfunnet (se pdf).

Nå vet vi bedre. Før det moderne samfunn formet oss til dem vi er, drepte vi hverandre i hopetall. Det er ikke så rart. Vi er et resultat av en evolusjonsprosess som belønner både samarbeid og konflikt. Ja, vi har våre gode sider, men vi er også egoistiske, slemme, voldelige, har for stor tro på oss selv, sliter med viljestyrken og lurer oss selv til å tro at vi er snillere enn vi er.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer