Lever for musikken

Keyboardisten Per Erik Gjedtjernet (29) har for andre gang overlevd en livsfarlig leversykdom. Musikken og familien har fått ham gjennom de verste tidene. Nå er han nominert til Spellemannprisen.

- Jeg skal være frisk før Spellemannshowet, sier Per Erik når Dagbladet møter ham i sykesengen på Rikshospitalet.

I over to år har han kjempet mot sykdommen som kommer fra et ukjent virus. Samtidig har han spilt inn sin første plate med bandet Picazzo.

- Jeg har spilt sammen med flere av gutta i bandet siden 17-års-alderen. Vi er en utrolig sammensveiset gjeng, og de har støttet meg mens jeg har vært gjennom dette marerittet.

Selv om jeg har vært mye borte de siste årene, har det aldri vært snakk om at jeg måtte slutte, sier Per Erik.

Nær døden

Det hele startet sommeren 1996. Per Erik Gjedtjernet ble smittet av et mystisk virus som gjorde at leveren kollapset.

Rikshospitalet startet en intens jakt over hele Europa etter ny lever. Organet måtte skaffes til veie innen tre dager. Etter dette var alt håp ute.

- Heldigvis lå jeg i koma disse dagene og ante ingenting. Det var verre for familien og kona som var to måneder på vei, forteller Per Erik.

Seint på dag nummer to fant sykehuset en passende lever. Livet var reddet.

Langt nede

Så fort Per Erik kom seg på beina, var det tilbake til gutta i bandet. Plata «Blanke ark» ble spilt inn, og så kom sjokket. Per Erik var syk igjen. Leveren måtte byttes ut med enda en ny.

- Det var helt jævlig å måtte gjennomgå dette på nytt. Operasjonen var i oktober, og det gikk bra denne gangen også. Jeg har ligget på sykehuset siden og vært langt nede.

På grunn av infeksjonsfaren har jeg ligget på isolat og ikke fått treffe den ett år gamle sønnen min. Slikt tar på, sier han.

Men Per Erik er nå på bedringens vei og regner med å bli utskrevet like over nyttår. Etter dette vil han bli helt frisk. Lørdag fikk han meldingen om Spellemann-nominasjonen servert på sykesenga.

- Jeg har begynt å se lyst på livet igjen. Helt utrolig å bli nominert til Spellemannprisen. Og heldigvis er jeg frisk før utdelingen i februar. Det showet skal jeg ha med meg, sier Per Erik til Dagbladet.

<B>NÆR DØDEN:</B> -En drøm gikk i oppfyllelse da jeg sto med plata i hånden. Flere av låtene handler om å sette pris på livet.