Lever i 81 minutter

De fantastiske fire våkner til live igjen selv om to av dem er døde.

Det er gått mer enn 30 år siden The Beatles ble oppløst, og to av «de fantastiske fire» er døde. Men nå kan det komme et nytt utbrudd av Beatlemani, for en historisk DVD-utgivelse er rett rundt hjørnet.

Mandag slippes nemlig DVD-antologien med 81 minutter hittil ikke utgitte opptak. Musikken er av gammel årgang, men opptakene er pusset opp teknisk og framstår nå i avansert flerkanal-form.

- Bare hype, sier enkelte skeptikere, som mener musikkindustrien bokstavelig talt går over lik for å tjene penger på et forhenværende band der halvparten av medlemmene er døde. Andre mener at The Beatles er kulturhistorie, og at alt de etterlot seg bør være tilgjengelig i handelen.

Minner

Antologien består av fem DVD-plater, som blant annet inneholder de åtte episodene fra en fjernsynsserie om The Beatles produsert i 1995. I tillegg er det blitt plass til opptak av Paul McCartney, George Harrison og Ringo Starr under forberedelsene til serien, der de spiller sammen igjen og gasser seg i minner om gamle dager.

Bransjefolk tror markedet for slike multimedia-produksjoner, en produktform som var helt ukjent i The Beatles' glansdager på 1960-tallet, absolutt er til stede. Derimot ser mange med skepsis på annen resirkulering av gammelt gull, som for eksempel platekonsernet EMIs planer om en ny og «forbedret» utgave av bandets LP «Let It Be» fra 1970.

«Let It Be» var den siste LPen som kom ny fra The Beatles egne hoder og hender. Siden den gang er det kommet et utall samleplater og nyutgivelser av gammelt stoff, og strømmen fortsetter altså ennå.

Ubestridt

Etter at John Lennon ble drept av en sinnsforvirret amerikaner i 1980, har Paul McCartney vært den ubestridte Super-Beatle, en posisjon som ble befestet etter at George Harrison døde av kreft i 2001. Sir Paul, som han nå heter, har også fått gode kritikker for fjorårets konsertalbum «Back in the World».

Salget av billetter til McCartneys forestående turné, der han blant annet skal spille i Colosseum i Roma, har også gått strykende. Ringo Starr sliter på sin side hardt med å bli godtatt som selvstendig artist, og har måttet tåle dårlige og til dels nedlatende kritikker for sitt nye album, «Ringo Rama».

I hjembyen Liverpool holdes minnet om The Beatles høyt i hevd. Denne uken ble John Lennons barndomshjem i havnebyen nordvest i England høytidelig innviet som museum, med Lennons enke Yoko Ono som leder for innvielsesseremonien.

(NTB)

EN GANG TIL: Beatles kommer med ny DVD med hittil ukjent materiale.