Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Lever ikke opp til egne frihetsidealer

En sentral frihetsverdi er den absolutte toleranse og respekt for menneskers rett til sine livssyn.

OPPTATT AV MANGFOLD: Ap-byråd Geir Lippestad (bildet) svarer Christian Tybring-Gjedde (Frp). Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
OPPTATT AV MANGFOLD: Ap-byråd Geir Lippestad (bildet) svarer Christian Tybring-Gjedde (Frp). Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Dagbladet 11.4.) gjør nok en gang diskusjonen om utviklingen av mangfoldet i Oslo til en debatt om elefanter. Og som vanlig for den selvoppnevnte frihetsaktivisten er islam dyret i rommet vi må forholde oss til, men som angivelig ingen vil snakke om. I Tybring-Gjeddes verdensbilde finnes bare to hovedgrupperinger - de forvillede muslimene og alle oss andre.

Dette er en alvorlig, men vedvarende tankefeil. Flertallet av innvandrere som kommer til Norge er arbeidsinnvandrere og europeere, og det er antallet innvandrere, i ordets brede forstand, som ligger til grunn for at enkelte bydeler i Oslo nå har et flertall av innbyggere med opphav utenfor Norge. Men veien derfra til de omtalte parallellsamfunn er lang.

Jeg tar, som Tybring-Gjedde, skarp avstand fra undertrykking, diskriminering, frihetsberøvelse og brudd på ytringsfriheten. Disse og andre menneskerettigheter er selvsagte i det moderne Norge, og lovene som regulerer disse forholdene gjelder alle, uansett etnisitet eller religiøs overbevisning. Brudd på norske lover, regler og allmenne menneskerettigheter er uakseptabelt uansett hvem som står bak.

Tybring-Gjedde hevder som premiss for vellykket integrasjon at «vi forlanger kompromissløs adopsjon av våre liberale frihetsverdier». Da blir det både useriøst, generaliserende og uttrykk for en stigmatiserende gruppetenkning når Tybring-Gjedde vilkårlig refererer til «muslimer flest» og «svært mange muslimer» i sin omtale av forhold vi ikke ønsker i Norge. En sentral frihetsverdi er den absolutte toleranse og respekt for menneskers rett til sine livssyn, som er noe annet enn å skulle tolerere lovbrudd begått i religionens navn. En annen avgjørende frihetsverdi er retten til å slippe å bli kategorisert på bakgrunn av nettopp livssyn, men snarere bli vurdert og respektert som selvstendige individer med fullt ansvar for egne handlinger og holdninger. På disse områdene mener jeg stortingsrepresentanten Tybring-Gjedde unnlater å leve opp til sine egne frihetsidealer.

Oslo har gjennom årtier vært og blitt en by med et betydelig kulturelt mangfold, og i en globalisert og teknologidrevet verden, som fortsatt preges av sosial, politisk og militær uro, vil denne utviklingen fortsette. De moderne byene som lykkes er de som best evner å skape et harmonisk og konstruktivt mangfold, og min og Arbeiderpartiets ambisjon er fortsatt å legge til rette for dette i Norges største by og hovedstad.

Hele Norges coronakart