Levi Henriksen og Tom Egeland skriver bloggroman

- Litterær teatersport.

(Dagbladet.no): Levi Henriksen skrev det første kapitlet, Tom Egeland fulgte opp, og etterpå har både profesjonelle og amatører meldt seg på i skrivestafetten på Forfatterbloggen.no.

Siden Henriksen publiserte starten forrige tirsdag, har bloggromanen «Hvis meteoritter kan styrte» fått åtte kapitler. Den voksende romanen ble født etter at Henriksen hadde blogget litt om det å ha skrivesperre.

- Jeg foreslo for ham at hvis han sleit med skrivesperre, kunne han bare lage en bok av blogginnleggene sine, for de var så fine, sier Tom Egeland til Dagbladet.no.

Både amatører og etablerte

Han forutså ikke at kollegaen ville begynne å skrive roman på forfatterbloggen. Men da han først fikk utfordringen, kunne han ikke gjøre annet enn å skrive neste kapittel.

- Jeg vet ikke helt hva en bloggroman er, egentlig. Det er vel noe som lever sitt eget liv i en blogg. Dette er et helt demokratisk og ikke-redigert forum med etablerte forfattere og wannabes som kan skrive side om side, sier Egeland.

- Men du får nesten spørre Levi hvor alvorlig han mente det.

Som sagt, så gjort.

SKRIVER SAMMEN PÅ NETTET: Levi Henriksen (t.v.) og Tom Egeland skrev de to første kapitlene av bloggromanen «Hvis meteoritter kan styrte». Andre har kastet seg på, og boka har foreløpig åtte kapitler. Foto: ELISABETH SPERRE ALNES / TRULS BREKKE
SKRIVER SAMMEN PÅ NETTET: Levi Henriksen (t.v.) og Tom Egeland skrev de to første kapitlene av bloggromanen «Hvis meteoritter kan styrte». Andre har kastet seg på, og boka har foreløpig åtte kapitler. Foto: ELISABETH SPERRE ALNES / TRULS BREKKE Vis mer

- Før jul, da det var mest swung over forfatterbloggen, var vi flere som snakket litt om å gjøre noe sånt. Jeg tenkte jeg skulle kaste ut noe og se om noen hengte seg på, sier Levi Henriksen til Dagbladet.no.

Det første kapitlet handler om arbeidsløse Jorulf, som bor hjemme hos moren sin og bruker tiden til å sitte og skrive på rommet sitt.

- Jeg hadde lyst til å skrive om en fyr som skreiv. Han skriver seg selv inn i handlingen, og som leser ville jeg ikke vært helt sikker på om det som skjer er noe han opplever eller skriver om. Dette kunne vært starten på en klassisk Levi-historie, men nå trekker det ut i alle kanter, sier han.

Den første såpeboka

Nivået har hittil vært jevnt bra, synes han, selv om de profesjonelle forfatterne er i mindretall. At også ikke-forfattere skulle få lov til å delta, var litt av poenget for ham.

- Kanskje det kan være litt inspirerende for dem. Det er mye lettere nå enn da jeg begynte som forfatter. Da satt jeg alene og skrev. Den eneste forfatteren jeg kjente var Vidar Kvalshaug, og han var så blærete fordi han hadde fått utgitt det første han skrev, forteller Henriksen.

Han er usikker på hvor boka kommer til å ende. Kanskje blir det den første såpeboka - en bok som varer og varer i det uendelige. Tom Egeland kommer med en annen sammenligning.

- Dette er på en måte litteraturens svar på teatersport. Alt improviseres, ingen har eierskap til teksten. Problemet med en sånn øvelse er vel at den ender ikke noe sted. Hvem tør å skrive siste kapittel? Kanskje det må bli Levi, sier han.

Levi Henriksen ser imidlertid for seg noen helt andre.

- Kanskje vi må spesialinvitere noen som er gode på slutter. Gabriel Garcia Marquez\' «Kjærlighet i koleraens tid» har verdens beste slutt. Hvis han ikke kan, så kanskje vi skal spørre Jo Nesbø, fabulerer han.