Lex Breivik

Man foreslår nå å vedta en lov som i praksis gjeninnfører livstidsstraffen i Norge, i form av livsvarig isolat, og det uten at domstolen involveres.

GJENINNFØRER LIVSTIDSSTRAFF: Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen viser tegn på demokratisk uforstand, mener artikkelforfatteren. I bakgrunnen: Assisterende helsedirektør Bjørn Guldvog. Foto: Lise Åserud / Scanpix
GJENINNFØRER LIVSTIDSSTRAFF: Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen viser tegn på demokratisk uforstand, mener artikkelforfatteren. I bakgrunnen: Assisterende helsedirektør Bjørn Guldvog. Foto: Lise Åserud / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En av de største farene ved terrorhandlinger som rammer demokratiske samfunn er at de inviterer demokratiet til å ødelegge seg selv innenfra. Terroren skaper en utrygghet som kan få et demokrati til å vedta udemokratiske lover for å beskytte seg mot terroren - og dermed løper man på sett og vis terroristens ærend.

Når Helse- og omsorgsdepartementet nå har sendt ut et høringsnotat med forslag om endringer i psykisk helsevernlov ser vi konturene av nettopp dette. Det høres kanskje udramatisk ut - hvilket kanskje også er meningen - å foreslå et nytt kapittel med bestemmelser om særlige regler for gjennomføring av psykisk helsevern i regionale sikkerhetsavdelinger. Men om vi går høringen nærmere etter i sømmene er det alt annet enn udramatisk.

Stortinget inviteres med dette til å vedta en lov som er spesialkonstruert for Anders Behring Breivik, og som har som mål å holde ham innesperret på livstid om han dømmes til tvunget psykisk helsevern. I sin iver etter å beskytte offentligheten mot en enkelt person, foreslår man nå å vedta en lov som i praksis gjeninnfører livstidsstraffen i Norge - i form av livsvarig isolat - og det uten at domstolen involveres.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.