LEDER

Åpenhet i forvaltningen:

Lex Listhaug

Listhaugs fakturaer viser at vi trenger en lov om mer åpenhet. Stortinget må gi det en reell sjanse.

FAKTURAER: Avsløringen av justisminister Sylvi Listhaugs fakturaer fra First House kan føre til lovendring og mer åpenhet. Det bør få en reell sjanse i Stortinget. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FAKTURAER: Avsløringen av justisminister Sylvi Listhaugs fakturaer fra First House kan føre til lovendring og mer åpenhet. Det bør få en reell sjanse i Stortinget. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Hva bør offentligheten få vite om bagasjen de som ikler samfunnet fremste tillitsverv tar med seg inn i stillingen? Når det gjelder politiske og samfunnsmessige interesser, bør svaret være: Mest mulig. Åpenhet om tidligere bindinger og lojalitetsbånd er avgjørende for et styringssystem vi kan gå etter i sømmene, og stole på.

Før jul kunne Dagbladet avsløre at justisminister Sylvi Listhaug har tatt et betalt oppdrag for å påvirke sitt eget politiske parti.

«Arbeid med utkast strategi FrP». «Arbeid med liste over fylkeslag FrP». «Ferdigstillelse presentasjon FrP og OL, møte med kunde». Dette er bare noen av linjene som står skrevet på fakturaen som First House sendte til Norges Idrettsforbund den 30. september 2013, for arbeid Sylvi Listhaug hadde utført for forbundet. Det skjedde samtidig som hun satt i Frp’s sentralstyre, og bare to uker før hun tiltrådte som statsråd for Fremskrittspartiet i Regjeringen Solberg i 2013.

Denne konkrete saken er kanskje mest et problem for partiet selv, men den aktualiserer også en prinsipiell problemstilling. Samfunnet må få innsyn i tidligere oppdragsgivere - og innholdet i oppgavene - til ministre, statsråder og statssekretærer som blir utnevnt til å styre landet vårt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer