PROVOKATØR: Kulturredaktøren Joumana Haddad har provosert den arabiske verden. - Vi burde ikke forhandle med noen om grunnleggende rettigheter som likestilling og verdighet, sier hun.
PROVOKATØR: Kulturredaktøren Joumana Haddad har provosert den arabiske verden. - Vi burde ikke forhandle med noen om grunnleggende rettigheter som likestilling og verdighet, sier hun.Vis mer

Libanons svar på Oprah Winfrey besøker Norge

Joumana Haddad sjokkerte den arabiske verden med et erotisk magasin. Hennes ferske bok er en ny brannfakkel.

OSLO BOKFESTIVAL (Dagbladet): Joumana Haddad (41) har markert seg som kulturredaktør i Libanons største avis, TV-personlighet og forfatter.

Hun har provosert den arabiske verden med et erotisk magasin og med sine usensurerte, sterke meninger.

Et skrik av sinne Nå er hun bokaktuell med «Jeg drepte Sjeherasad. En sint arabisk kvinnes bekjennelser», som oser av temperament og engasjement.

- Boka er et skrik av sinne. Til tross for globalisering har mange i vesten et stereotypt bilde av den arabiske kvinnen som undertrykt og med ingen kontroll over egen skjebne, sier Joumana Haddad på telefon fra Libanon.

Hun mener at noe i klisjeen er sann, men at den ikke representerer hele sannheten.

- Det finnes en annen arabisk kvinne der ute som representerer håp og forandring, og selv om hun er en minoritet fortjener hun oppmerksomhet, sier forfatteren.

Flammende oppgjør I helga besøker Joumana Haddad, som blir sammenliknet med Oprah Winfrey for sin kamp for kvinners rettigheter, Oslo bokfestival.

Der skal hun fortelle om boka, som tar et flammende oppgjør med vestens syn på arabiske kvinner.

- Den største misforståelsen om arabiske kvinner er at vi er ofre. Vi trenger ikke å bli reddet. Vi drømmer ikke om en supermann fra vesten, vi kan redde oss selv. Det skjer ved at vi må endre synet på oss selv og fokusere på selvtillit og verdighet, sier hun.

- Vi har et ansvar, og vi gjør ikke nok. Det er vår oppgave å ikke påta oss eller gjemme oss bak offerrollen, men å vise at vi er sterke individualistiske kvinner.

Truet og trakassert Journalisten og forfatteren skapte furore i deler av den arabiske verden da hun startet Jasad, det første erotiske magasinet på arabisk i 2008. Jasad betyr kropp, og det er hovedtema i magasinet.

- Det var en vanskelig og interessant kamp å realisere magasinet. Mange advarte meg, kalte meg gal og mente det ikke var riktig tid og sted, sier Haddad.

Hun forteller at hun fikk anonyme trusler på e-post om at hun ville råtne i helvete og at hun var djevelens budbringer.

- Det er så hyklersk! Det mest googlede arabiske ordet er «sex». Vi er besatt av det, men kan ikke snakke om det offentlig. Slike tabuer skaper ignoranse, komplekser, forvridd selvbilde og et usunt samfunn.

Kjemper for revolusjon Haddad mener den arabiske verden er i krise.

- Vi trenger en revolusjon. Vi må ta et oppgjør med det patriarkalske systemet. Kvinner skal ikke fornærmes, undertrykkes eller bli brukt som et tilbehør, sier Haddad, som også kjemper for sekularisering.

- Religioner er kvinneundertrykkende, det ser vi både i islam og kristendommen. Det blir ingen revolusjon uten et oppgjør med religionen, understreker hun.

Bokas tittel refererer til 1001 natt, den kjente fortellingen om ungjenta Sjeherasad som unngår å bli drept av den blodtørste kongen Sjeheriar ved å fortelle ham spennende eventyr natt etter natt.

Ingen kompromisser Sjeherasad blir sett på som et symbol på motstand, men Joumana Haddad mener at forhandlingssituasjonen er gal.

EROTISK: Slik ser det erotiske magasinet Jadad ut.
EROTISK: Slik ser det erotiske magasinet Jadad ut. Vis mer

- Sjeherasad representerer det å forhandle over rettigheter. Vi burde ikke forhandle med noen om grunnleggende rettigheter som likestilling og verdighet. Vi må slutte å inngå kompromisser og starte med å gjøre krav på det som er vårt, konkluderer hun.