Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Liberale røster i Ap

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STATSKIRKA: Svein Tuastad etterlyser de liberale røster i Ap som ønsker å skille kirke og stat. Her er noen av oss. Vi har vært her hele tiden. Og vi er mange i hele partiet. Vi støtter Tuastads syn på at statskirkeordningen bør avvikles. Arbeiderpartiet tar stilling til spørsmålet på landsmøtet til våren. Når det kommer til kirkespørsmål har ingen partier rommet så mange og så liberale synspunkter som det Ap har gjennom tidene. Å etterlyse oss virker derfor en smule underlig, vi har vært godt synlige hele veien. For oss handler debatten om forholdet mellom stat-kirke om hva slags stat vi vil leve og bo i, ikke om hva slags kirke vi vil ha i staten. Vi er prinsipielt for et skille mellom kirke og stat for å sikre full religionsfrihet og i respekt for menneskerettighetene. Politikk og religion hører ikke sammen. Noen er redde for at mørkemenn skal overta kirken ved et skille. Vi er ikke det. Ved et skille fra staten og bortfall av privilegiene kirken har i dag, tror vi at det er mer sannsynlig at kirken vil utvikle seg i liberal retning. En kirke som ønsker å være stor i Norge og i takt med folket må velge en liberal og progressiv linje. Derfor vil kirken fortsette å innsette kvinnelige biskoper og homofile prester, og være åpen og inkluderende.

EKSEMPLER på skille mellom kirke og stat i andre land i Europa viser nettopp at kirken ikke har blitt mindre liberal ved et skille, snarere tvert imot. Dessuten finnes det nok av eksempler på at en kirke som er underlagt politisk kontroll ikke nødvendigvis er liberal. Var det ikke nettopp den forrige Bondevik-regjeringen som innsatte Kvarme som biskop? Hadde USAs president hatt politisk kontroll over kirken hadde vi neppe fått homofile prester med Bush ved makten. Som politikere møter vi kollegaer fra mange land. Mange undrer seg over hvordan det er mulig at Norge gjennom grunnloven diskriminerer andre troende samtidig som vi har en høy profil på menneskerettigheter og demokratibygging i andre deler av verden. For sekulære land fremstår dette som et uhyre stort paradoks. Norge framstår på papiret som like religiøst som Iran, som også bygger sin statsdannelse på en religion. Så lenge der er slik bryter vi fundamentale menneskerettigheter.

VI ER ENIGE i at muslimer og alle andre norske statsborgere, uansett hva de måtte tro på, skal kjenne seg likeverdige med medlemmer av statskirken. Vi er også opptatt av at kirken skal være åpen og tilgjengelig for folk, også i høytider som den vi er inne i nå. Tuastad skal være trygg på at Ap rommer mange liberale i kirkesaken, og han kommer til å se mer av oss fremover.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!