Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Ideologi:

Liberalisme er en norsk verdi

Syns Tybring-Gjedde det er for lite formynderi og sentraldirigering?

I feil parti: Christian Tybring-Gjedde bør melde seg inn i Ap, skriver spaltist Knut Jørgen Vie. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
I feil parti: Christian Tybring-Gjedde bør melde seg inn i Ap, skriver spaltist Knut Jørgen Vie. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Meninger

Christian Tybring-Gjedde har nylig gått ut og sagt at Fremskrittspartiet burde omdanne seg til et nasjonalkonservativt parti. I dette legger han blant annet at liberalisme må fjernes fra partiprogrammet, og at fokuset må flyttes over til «vår kultur og det vi står for».

Spaltist

Knut Jørgen Vie

Knut Jørgen Vie er filosof og stipendiat ved Arbeidsforskningsinstituttet ved OsloMet.

Siste publiserte innlegg

Dette er en ganske pussig ide, all den tid liberalismen inneholder våre viktigste verdier og er en sentral del av kulturen vår.

Hvis man spør nordmenn om hva det norskeste av det norske er vil mange sette 17. mai høyt på listen. Men hva er det vi feirer på den dagen? Jo, vi feirer vår liberale grunnlov, som vi har importert fra Frankrike og USA.

Grunnloven sikrer oss liberale friheter som tros- og ytringsfrihet, samtidig som den verner individet gjennom at den etablerer rettssikkerhet og demokrati. Er det ikke dette vi står for?

Om liberalismen har Tybring-Gjedde uttalt at «Det som står i partiprogrammet, om at vi er et liberalistisk parti, det mener jeg det er veldig få som slutter seg til».

La oss så ta en titt på programmet han viser til. Frp skriver om liberalismen at den «tar utgangspunkt i at folk selv er bedre i stand til å bestemme hva som er best for seg og sine. Vi tror ikke at formynderi og sentraldirigering er egnet til å skape velstand eller lykke for enkeltmennesket».

Er det dette det skal bli slutt på? Syns Tybring-Gjedde det er for lite formynderi og sentraldirigering?

Partiet skriver at liberalisme ikke er det eneste verdigrunnlaget for politikken, de bygger også på «Norges grunnlov, norsk og vestlig tradisjon og kulturarv, med basis i det kristne livssynet og humanistiske verdier».

Norsk tradisjon og kulturarv, det Tybring-Gjedde vil være konservativ på vegne av, er altså også sentralt for partiet.

Men når de skal gjøre rede for hva slags verdier det er snakk om mer konkret er det veldig vanskelig å skille mellom de liberale verdiene og de norske verdiene. De nevner markedsøkonomi, toleranse, frihet, eiendomsrett, ytringsfrihet, religionsfrihet, valgfrihet, demokrati, likestilling, og frivillighet som konkrete verdier.

Grunnen til at det ikke går an å skille de norske verdiene fra de liberale verdiene her er selvfølgelig at norske verdier stort sett er liberale. Det kan se ut til at Tybring-Gjedde har klart å innbille seg at vi har en fortid som er tydelig norsk og førliberal, som han vil tilbake til og være konservativ på vegne av, men vi må flere hundre år tilbake i tid for å finne noe sånt.

En annen ting han maler opp som kontrast til sitt eget nasjonalkonservative prosjekt er globalisering. Det må han gjerne være mot, men det vil ikke være særlig konservativt, snarere tvert imot.

Norge har alltid vært åpent mot verden. Vi har vært og er en handelsnasjon. I tillegg har vi vært blant de ivrige til å melde oss inn i internasjonale organisasjoner, og vi har vært svært aktive i disse. Hvis Tybring-Gjedde vil ha slutt på globalisering er det vanskelig å se hvordan han kan kalle seg konservativ, et slikt grep vil være ganske unorsk.

Et siste poeng er at det er en bløff at det er partiene på høyresiden i norsk politkk som er konservative. I den grad vi har et konservativt parti i dag så er det Arbeiderpartiet.

I det partiet er man til stadighet bekymret for at Norge skal raseres av høyresiden. De opplever at velferdsstaten, det eksisterende og vår nære fortid, trues. Samtidig mener de at verdiene våre, de som ligger i den nordiske modellen, undergraves. Kanskje burde Tybring-Gjedde melde overgang og dyrke nasjonalkonservativismen sin i Ap?

Hvis han skal bygge nasjonalkonservativisme i Frp må han innføre både nasjonalisme og konservativisme, mens i Ap holder det å innføre nasjonalisme.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media