KOMMENTARER

Libya kan bli nytt Syria – hvor er Trump?

Verdensledere har diskutert Libya-krigen i Berlin, men svulstige ord om at det ikke finns en militær løsning, hjelper lite.

TOPPMØTE UTEN TRUMP: I går avholdt EU sitt planlagte Libya-møte i Berlin. Her var blant andre Frankrikes president Emmanuel Macron, Tysklands kansler Angela Merkel, FNs generalsekretær Antonio Guterres og Russlands president Vladimir Putin. Trump sendte sin utenriksminister Mike Pompeo. Foto: (Odd ANDERSEN/ AFP/NTBScanpix
TOPPMØTE UTEN TRUMP: I går avholdt EU sitt planlagte Libya-møte i Berlin. Her var blant andre Frankrikes president Emmanuel Macron, Tysklands kansler Angela Merkel, FNs generalsekretær Antonio Guterres og Russlands president Vladimir Putin. Trump sendte sin utenriksminister Mike Pompeo. Foto: (Odd ANDERSEN/ AFP/NTBScanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

2000 syriske leiesoldater utsendt av Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan, hundrevis av russiske leiesoldater som trolig er styrt av president Vladimir Putin, 3000 soldater fra Sudan og 30-40 tyrkiske rådgivere. Dette er litt av den militære smørja i det borgerkrigsherjede Libya.

Et russisk-tyrkisk forsøk på å få til en fungerende våpenhvile mellom den FN-anerkjente libyske regjeringen og opprørsstyrkene endte uten resultat i Moskva tirsdag. Den internasjonalt anerkjente presidenten Fayez al-Sarraj og lederen for opprørerne i Libyas nasjonale hær (LNA), general Khalifa Haftar, var til stede, men Haftar dro hjem i protest fordi han ikke fikk det som han ville.

I går avholdt EU et toppmøte om Libya i Berlin. En slutterklæring slo fast at det må en diplomatisk løsning til, og at våpenhvilen – som bare eksisterer på papiret – må fortsette.

Alt har gått til helvete i Libya siden den NATO-ledede flystyrken, der Norge var med, sørget for å få landets diktator Moammar Kadhafi styrtet i 2011.

Om det er kaotiske tilstander rundt den syriske borgerkrigen, er det ikke noe bedre i Libya. Mange frykter at det olje- og gassrike landet nå kan bli et nytt Syria, etter en borgerkrig som har vart i snart ni år.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer