Lidel se og død

CANNES (Dagbladet): Drap og henrettelser tuftet på autentisk historie har det vært mye av under verdens viktigste filmfestival. Noen av dem kan vinne priser i kveld.

TO AV FILMENE omhandler historiske personer som døde for bøddelens hånd. Men mens Sofia Coppola stanser «Marie Antoinette» idet folkemengden tvinger dronningen ut av Versailles, er dødsstunden gransket med lupe i spanske «Salvador» . Filmen omhandler Salvador Puig Antic, katalansk separatistleder som ble henrettet av Franco-regimet 2. mars 1974. De siste timene og minuttene av Antichs liv skildres med særlig intensitet. 23-åringen ble tatt av dage med det groteske mordvåpenet garrotte, en syl som skrus inn i nakken på den dødsdømte. «Salvador» kan vinne klassen «Un Certain Regarde» når prisene deles ut i kveld.

PAUL GREENGRASS stiller utenfor konkurranse i Cannes, fordi filmen har hatt premiere i USA. Hvis ikke kunne han fort ha vunnet selve Gullpalmen. Greengrass har nemlig rystet festivalen med sin fryktinngytende «United 93» . Han skildrer sjokket, frykten og lidelsen, men også verdigheten - til slutt også motaksjonen - til de 40 dødsdømte passasjerene ombord på United Airlines\' flight 93. Mens det kaprede flyet fra 11. september 2001 raser gjennom luftrommet, sitter man lamslått i kinosetet, dyvåt i håndflatene. Og håper, mot alt håp, at passasjerene må lykkes.

GULLPALMEN KAN BLI vunnet av fransk-algirske «Indigénes» . Filmen tar for seg Frankrikes utnyttelse av unge, koloniserte soldater fra Algerie under andre verdenskrig.Disse guttene måtte kjempe for et fedreland de aldri hadde satt sin fot i. Intenst og direkte følger vi en algirsk tropp gjennom de hardeste av prøvelser. Til slutt er det bare én soldat igjen. «Flanders» handler om noen unge soldater fra Flandern som befinner seg i et nordafrikansk land. De dreper og blir drept på de hesligste måter, skildret av Bruno Dumont.

I STERK KONTRAST til all denne lidelse og råskap, står «Paris, Je t\'aime» (Paris, jeg elsker deg). Mer romantisk kan ikke en filmtittel bli. De 20 kortfilmene, som veves sammen mot slutten, har 12 Oscar-vinnere på rulleteksten. Og ja, det er vakkert.