Lidelser på glanset papir

"Verdens kvinner" tilnærmet bare opptrer i rollen som offer for overgrep i damebladene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Midt mellom nye effektive slankekurer, innbydende oppskrifter, sexråd for travle småbarnsforeldre, de (alt for) lange interiørreportasjene, nye eksotiske reisemål, hyllest til ny norsk design og enda et portrettintervju med Siv Jensen, stirrer et par mørke, triste øyne på deg.

Kvinnene utenfra. De siste ukene har debatten gått om damebladenes journalistikk her i Dagbladet. Forrige uke slo tok Det Nye-redaksjonen kontant tilbake mot Siv Mjaalands generelle og tannløse kritikk mot det overflatiske innholdet i norske dameblader.

Det Nyes debattinnlegg argumenterte med at de generelle damebladene - Henne, KK og Det Nye- alle tar opp lokale og globale samfunnsspørsmål og dermed ikke er så tanketomme som kritikerne påstår. Det interessante er hvordan de gjør dette. Hvordan damebladenes journalister skriver utenriksstoff og hvordan de skildrer situasjonen til sine ikke-vestlige medsøstre.

LIDELSESREPORTASJEN. En ny undersøkelse dokumenterer nemlig at «verdens kvinner» tilnærmet bare opptrer i rollen som offer for overgrep i damebladene. I sin fordypningsoppgave ved journalistutdanningen i Oslo, analyserte Kristiane Larssen utenriksstoffet i Det Nye og Henne fra januar til november 2005. Tendensen var tydelig: I samtlige utenriksreportasjer om ikke-vestlige kvinner var hovedaktørens lidelse selve grunnlaget for saken. Og dette elendighetsbildet skiller seg klart fra bladenes ofte positive øvrige innhold («unn-deg-selv-journalistikken»).

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer