- Lidenskap og sex, melankoli og sorg, sinne og dramatikk

Når Leonard Cohens univers inntar teaterscenen.

Det blir voldsomt når Håvard Rem slipper løs Leonard Cohens tekster i teaterformat.

Liv og lidenskap Leonard Cohen (80) er en artist som har beveget en hel verden med sine nakne og melankolske betraktninger om livet og lidenskapen - formidlet med inderlighet og en dyp forførende røst.

Nå blir legenden å oppleve på Oslo Nye Teater i høst, med seks skuespillere og et band ledet av Kaizers Orchestra-gitarist Geir Zahl.

- Vi spiller ut det vonde, harde og brutale i livet, men også det lidenskapelige og heftige, sier sanger og skuespiller Espen Beranek Holm.

- Gråter når jeg synger Mariann Aas Hansen legger til:

- Folk må ta med lommetørkle.

- Det blir rørende og sterkt. Jeg klarer ikke å la være å gråte når jeg synger «Hallelujah», som heter «Ære være» i den norske gjendiktninga.

Tre par på heftig fest «Leonard Cohen - en teaterkonsert» utvikler seg til å bli en vill fest, nærmest en orgie, når tre par møtes.

Cohen har aldri dyrket varige og fast i forhold, men det flyktige - så partnerbytte og heftig lidenskap blir det.

- Vi er tre par fra hver sin generasjon, jeg representerer 50-åringene, men vi er ikke så nøye med hvem vi havner sammen med på festen, sier Beranek.

Forfatter Håvard Rem har levd med Leonard Cohen i over 40 år. Han oppdaget den kanadiske artistens poesi og musikk som 14-åring.

- Jeg hadde mistet faren min, i likhet med Cohen, og var full av sorg og smerte.

- Da oppdaget jeg Cohen, og han nådde inn til meg. Hver dag, mellom skole og fotball, hørte jeg på Cohen en halv time, som lot meg synke inn i sorgen, sier Rem:

BEGJÆR OG MELANKOLI: Mariann Aas Hansen og Espen Beranek Holm skal leve ut Leonard Cohens tekstunivers på Oslo Nye Teater. - Det blir med kjærlighet, begjær, råskap og melankoli, lover Håvard Rem, som har gjendiktet Cohen til norsk. Foto: Anders Grønneberg
PÅ TURNE: Leonard Cohen turnerte i flere år i godt voksen alder. Her er han på Koengen i Bergen i 2012. Foto: Tor Erik H. Mathiesen
FRA KAIZERS TIL COHEN: Geir Zahl, gitarist og låtskriver i Kaizers Orchestra, er kapellmester for bandet, som kler Leonard Cohen i en rocka drakt - her sammen med Mariann Aas Hansen og Espen Beranek Holm. Foto: Anders Grønneberg

- Han er som en rabbiner som messer jødisk blues. For meg var det ren medisin.

Ble kjent med Cohen Håvard Rem møtte Leonard Cohen for første gang på 80-tallet. Da hadde han oversatt flere av hans dikt, men musikktekstene fikk han ikke røre. Men et møte tidlig på 90-tallet forandret på det.

- Vi traff hverandre og fikk god kjemi.

- Jeg fikk tillatelse til å oversette en rekke tekster, som ble til albumet «Hadde månen en søster - Cohen på norsk», der en rekke kvinnelige artister tolker ham akkompagnert av CC Cowboys.

Et eventyr uten slutt Siden har Rem møtt Cohen flere ganger, og i forbindelse med høstens forestilling har han fått lov til å gjendikte flere sanger - om lag 20, som alle framføres i forestillingen.

- «Leonard Cohen - en teaterkonsert» er ingen «Mamma Mia»-forestilling. Det er ingen dialog, utelatende sang og handling, sier Rem og fortsetter:

- Leonard Cohen for meg er som et eventyr som aldri tar slutt. Det bare vokser og vokser.