Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Lidenskap og sex, melankoli og sorg, sinne og dramatikk

Når Leonard Cohens univers inntar teaterscenen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det blir voldsomt når Håvard Rem slipper løs Leonard Cohens tekster i teaterformat.

Liv og lidenskap Leonard Cohen (80) er en artist som har beveget en hel verden med sine nakne og melankolske betraktninger om livet og lidenskapen - formidlet med inderlighet og en dyp forførende røst.

Nå blir legenden å oppleve på Oslo Nye Teater i høst, med seks skuespillere og et band ledet av Kaizers Orchestra-gitarist Geir Zahl.

- Vi spiller ut det vonde, harde og brutale i livet, men også det lidenskapelige og heftige, sier sanger og skuespiller Espen Beranek Holm.

- Gråter når jeg synger Mariann Aas Hansen legger til:

- Folk må ta med lommetørkle.

- Det blir rørende og sterkt. Jeg klarer ikke å la være å gråte når jeg synger «Hallelujah», som heter «Ære være» i den norske gjendiktninga.

Tre par på heftig fest «Leonard Cohen - en teaterkonsert» utvikler seg til å bli en vill fest, nærmest en orgie, når tre par møtes.

Cohen har aldri dyrket varige og fast i forhold, men det flyktige - så partnerbytte og heftig lidenskap blir det.

- Vi er tre par fra hver sin generasjon, jeg representerer 50-åringene, men vi er ikke så nøye med hvem vi havner sammen med på festen, sier Beranek.

Forfatter Håvard Rem har levd med Leonard Cohen i over 40 år. Han oppdaget den kanadiske artistens poesi og musikk som 14-åring.

- Jeg hadde mistet faren min, i likhet med Cohen, og var full av sorg og smerte.

- Da oppdaget jeg Cohen, og han nådde inn til meg. Hver dag, mellom skole og fotball, hørte jeg på Cohen en halv time, som lot meg synke inn i sorgen, sier Rem:

BEGJÆR OG MELANKOLI: Mariann Aas Hansen og Espen Beranek Holm skal leve ut Leonard Cohens tekstunivers på Oslo Nye Teater. - Det blir med kjærlighet, begjær, råskap og melankoli, lover Håvard Rem, som har gjendiktet Cohen til norsk. Foto: Anders Grønneberg
PÅ TURNE: Leonard Cohen turnerte i flere år i godt voksen alder. Her er han på Koengen i Bergen i 2012. Foto: Tor Erik H. Mathiesen
FRA KAIZERS TIL COHEN: Geir Zahl, gitarist og låtskriver i Kaizers Orchestra, er kapellmester for bandet, som kler Leonard Cohen i en rocka drakt - her sammen med Mariann Aas Hansen og Espen Beranek Holm. Foto: Anders Grønneberg

- Han er som en rabbiner som messer jødisk blues. For meg var det ren medisin.

Ble kjent med Cohen Håvard Rem møtte Leonard Cohen for første gang på 80-tallet. Da hadde han oversatt flere av hans dikt, men musikktekstene fikk han ikke røre. Men et møte tidlig på 90-tallet forandret på det.

- Vi traff hverandre og fikk god kjemi.

- Jeg fikk tillatelse til å oversette en rekke tekster, som ble til albumet «Hadde månen en søster - Cohen på norsk», der en rekke kvinnelige artister tolker ham akkompagnert av CC Cowboys.

Et eventyr uten slutt Siden har Rem møtt Cohen flere ganger, og i forbindelse med høstens forestilling har han fått lov til å gjendikte flere sanger - om lag 20, som alle framføres i forestillingen.

- «Leonard Cohen - en teaterkonsert» er ingen «Mamma Mia»-forestilling. Det er ingen dialog, utelatende sang og handling, sier Rem og fortsetter:

- Leonard Cohen for meg er som et eventyr som aldri tar slutt. Det bare vokser og vokser.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!