Lidenskapens vinger

Hun så ut som et oversminket heroinvrak og fant sin tvillingsjel i Nick Cave. Nå er kultprinsessen blitt mer tilgjengelig.

:91 En ukjent 21-åring som ser ut til å lide av alvorlige spiseforstyrrelser debuterer med albumet «Dry». Kritikerne spontanejakulerer, og vil vite mer om kvinnen bak den sensuelle stemmen, de smertefulle tekstene og brutale gitarriffene. Men Polly Jean Harvey har ingen interesse av å by på seg selv mer enn musikalsk. Hun snakker knapt med pressen og tas til inntekt for nyfeminismen inntil hun lar seg avbilde toppløs på forsiden av musikkbladet NME. Den gåtefulle kvinnen fortsetter å begeistre musikkverdenen med albumene «Rid of Me», «4 Track Demos» og «To Bring You My Love«. Hun turnerer med U2 Og R.E.M, og synger om død og depresjoner iført dramatisk sminke og kjoler som fremhever mer enn de skjuler de utstående ribbeina og håret under armene. På scenen framstår hun som en blanding av Bjørk, Diamanda Galas og Patti Smith. Eksentrisk, styggpen, demonisk og rocka.

- Jeg kan ikke få nok blod eller sex, sier hun i et av de få intervjuene hun gir - sannsynligvis med en stor posjon selvironi - for bak den rå og mystiske fasaden skimtet man en sjenert og innadvendt pike fra den engelske landsbygda. I virkeligheten har hun problemer med å se publikum i øynene, og fester blikket i gulvet for å unngå å se klumsete ut. På bilder ser hun sykere og sykere ut , og det går rykter om at hun er innlagt på psykiatrisk sykehus.

- Det var en tøff tid. Helt ute av kontroll, sier hun og innrømmer at hun har gått i terapi hos psykolog.

- I dag er jeg mer harmonisk. Jeg har jobbet meg meg selv og funnet ut hvem jeg egentlig er, sier hun.

96 PJ Harvey synger duett med Nick Cave på låte «Henry Lee» på plata «Murder Ballads». En musikalsk og kjemisk symbiose, unektelig mer sjelsrelatert enn Caves andre duett med Kylie Minogue. PJ Harvey er det kvinnelige svaret på Nick Cave, og at paret også skulle bli sammen privat var intet annet enn naturlig.

- Jeg oppdaget Nicks musikk da jeg var atten og ble helt hektet. Da jeg fikk vite at han var heroinslave, ble jeg sjokkert, men i etterkant er det forståelig for musikken hans er skremmende, mørk og fantastisk. Jeg har har alltid følt at vi hadde et musikalsk felleskap. Vi er begge tiltrukket av de mørke sidene ved livet, forteller hun.

Paret er ikke sammen i dag, og Nick Cave skal ha uttalt til magasinet «Wanted» at forholdet endte på en brutal måte. Flere av låtene på Caves siste album «The Boatman«s Call» er skrevet om henne . Om de fantastiske øyeblikkene som brått tok slutt.

- Jeg har ikke noe imot å bli eksponert på den måten. For en musiker er det naturlig å uttrykke seg gjennom tekstene. Det gjør jeg også, sier hun og legger til at Nick Cave i dag er en av hennes beste venner.

- Jeg har tilbrakt mesteparten av livet alene, dumpet eller sammen med feil person. Jeg er lidenskapelig og mer romantisk enn rasjonell, sier hun.

98 PJ Harvey er tilbake med et langt sunnere image. Borte er de kilotunge øyevippene og de dramtiske røde leppene, og tilbake er et uskyldsrent ansikt omgitt av ravnsvart hår. Enkelte vil ha det til at PJ Harvey har blitt mer normal. Andre vil ha det til at hun er mindre abnormal. «Is This Desire?» byr på en mer tilgjengelig PJ Harvey, vel og merke med referanserammer som ikke inkluderer Spice Girls eller Robbie Williams. Mick Harvey (The Bad Seeds), Eric Drew Feldman (Pixies, Captain Beefheart), og John Parish bidrar også denne gangen.

1998 er også det året PJ Harvey synger på Trickys nye album «Angels With Dirty Faces», på låta «Broken Homes». Dessuten debuterer hun som skuespiller, i indieregissør Hal Hartleys nye film «The Book Of Life».

- Det er ganske patetisk med musikere som blir skuespillere. Men det kan være vellykket, som med Tom Waits og David Bowie. I mitt tilfelle var det fordi jeg digger Hal og fordi vi har samme humor. Vi ble kjent da han ville bruke låta «Water» i filmen «Amateur». Jeg sa for fleip at han skulle si fra når det dukket opp en rolle som passet for meg, og ergo endte jeg opp med å spille som Maria Magdalena. Jeg er bodyguarden til Jesus som står opp fra de døde for andre gang 31. desember 1999, forteller hun.

- Det er viktig å følge intuisjonen uansett hvor provoserende eller ukommeriselle dine valg måtte være. Som artist er det det det mest riktige du kan gjøre. Hvis ikke mister du fokus, sier hun.