Lie, Lisa

Hvordan ble du forfatter?

- Jeg ble forfatter ved å sende inn et manus til Gyldendal og få det antatt. Egentlig er jeg ikke fullverdig forfatter ennå, for man må skrive to bøker for å henge seg på Forfatterforeninga.

Hva har vært din beste leseropplevelse?

- «Amys øyne». Den leste jeg to ganger, og den drømmer jeg om av og til. Husker ikke hvem som skrev den, men det er en fantastisk bok. Og «Allerkjæreste søster» av Astrid Lindgren, den syntes jeg var bra da jeg var fem. Men det er utrolig mange bra ting å lese; tegneserier (Bone, Sandman, Preacher, for eksempel) og kunstbøker, og politikk, filosofi, slam-poesi, romaner, sangtekster (Einstürtzende Neubauten har bra tekster), alt mulig.

Hvilke litterære forbilder har du?

- Et lite utvalg av inspirasjonskilder er Kathy Acker, Dennis Cooper, George Bataille, Charles Baudelaire, Edgar Allen Poe, Billy Childish, David Bowie. Av tegneserieforfattere Line Knutzons manus, Derik Jarman, Fellini, Pier Paolo Pasolini, Jan Fabre, Annie Sprinkle, John Waters -kongen av trashfilm, Matthew Barney. La Fura del Baus. Allan Platel. Dette er folk jeg respekterer, ikke alle disse er forfattere, de er kunstnere, koreografer, filmmakere, teatergrupper, men de kommuniserer - det er utrolig viktig.

Hvordan liker du å jobbe?

- Om natta, da har jeg bedre tid. Da kan jeg redigere og samle og forskyve det tekstmaterialet som har bygd seg opp, må jobbe, ellers begraves jeg i notatark... Jeg skriver inn på data.

(Dagbladet.no 23.04.02)