Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Life is a cabaret

I fjor ga «Cabaret» publikumsukssess på teater både i Oslo og Bergen. Nå kan du se filmversjonen som gjorde stykket kjent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Musicalen «Cabaret» har svingt suksessfult over revyscener og kinolerretet i 35 år. Historien om forfall og dekadanse under nazismens fremvekst i Tyskland, med lettkledte cabaretdamer og en tragisk kjærlighetshistorie, er en klassiker og publikumsfavoritt.

Historien bak Cabaret

Cristopher Isherwood var engelsklærer i Berlin tidlig på 30-tallet. Der opplevde han nazismens fremvekst, samtidig som han var en flittig gjest på Berlins små revyscener.

I 1939 ga han ut sine erindringer som bok, med tittelen «Goodbye to Berlin». Isherwood ble også et homoikon da han sto frem som en av de første åpent homofile forfatterne i USA.

Hovedpersonen Sally Bowles bygger på den virkelige engelske lykkejegeren Jean Ross, og karakteren Cliff Bradshaw (som kalles Brian Roberts i filmen) er Isherwoods alter ego i stykket.

Under tittelen «I am a Camera» ble boken et populært Broadway-skuespill, og senere enda mer populært som musicalen «Cabaret». Musicalen ble skrevet av Joe Masteroff, fred Ebb og John Kander, og hadde urpremiere i New York i 1966.

En sceneklassiker

Etter det har stykket blitt en klassiker. I 1972 ble musicalen filmet, og på Broadway har stykket blitt nyoppsatt to ganger, i 1987 og i 1998, siste gang av mannen bak filmen «American Beauty», Sam Mendes.

Stykket har også gått sin seiersgang på teaterscener verden over. Allerede i 1968 ble stykket satt opp på Oslo Nye Teater med Kari Simonsen og Toralv Maurstad i hovedrollene. I fjor ble musicalen satt opp både i Oslo og Bergen - en real duell.

I Oslo fikk stykket strålende kritikker og slo alle tidligere musikalrekorder, over 65 000 så stykket med Marit A. Andreassen og Anders Hatlo i hovedrollene som Sally Bowles og konferansieren.

I Bergen var det Mia Gundersen som spilte nattklubbsangerinnen og Helge Jordal som hadde «fortellerstemmen». Bergensoppsetningen ble ikke like kritikerrost, men likevel en publikumssuksess. 80 prosent av billettene var solgt før premieren.

Cabaret i Hollywood

I 1972 ble Cabaret filmatisert med Liza Minelli i hovedrollen og Bob Fosse som regissør.

Filmen forteller den samme historien som i sceneversjonen. Den sleske konferansieren på KitKat-Klubben i Berlin ønsker publikum velkommen, samtidig som briten Brian Roberts ankommer byen. En by hvor nazismen er i anmarsj og dekadansen, synden og mismotet råder.

Brian møter den vulgære nattklubbsangerinnen Sally Bowles (Liza Minelli), og de innleder et konfliktfylt forhold. Sammen med de andre karakterene på KitKat-klubben, får vi innblikk i en verden på vei mot krigsundergangen.

Filmen fikk ikke mindre enn åtte Oscar-statuetter, og ble hyllet som en nyvinning innen musicalsjangeren. Her bryter ikke skuespillerne ut i sang og dans i hytt og pine, som i de klassiske musikalfilmene, men sang og dans er realistisk isolert til cabaret-scenen.

I kveld og i morgen kan du se filmen «Cabaret» på Cinemateket i Bergen.

Hele Norges coronakart