UNØDVENDIG KRITIKK: Bård Hoksrud har gjort det til en sport å kritisere Oslo for alt som skjer innen eldreomsorgen, nærmest uansett hva vi gjør, skriver Inga Marte Thorkildsen fra SV. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix
UNØDVENDIG KRITIKK: Bård Hoksrud har gjort det til en sport å kritisere Oslo for alt som skjer innen eldreomsorgen, nærmest uansett hva vi gjør, skriver Inga Marte Thorkildsen fra SV. Foto: Erlend Aas / NTB ScanpixVis mer

Eldreomsorg:

Ligg unna hovedstaden, Hoksrud!

Bård Hoksrud har gjort det til sport å kritisere Oslo for alt som skjer innen eldreomsorgen.

Meninger

Nylig fikk jeg så hatten passet av Frps eldrepolitiske talsperson, Bård Hoksrud. Han har gjort det til en sport å kritisere Oslo for alt som skjer innen eldreomsorgen, nærmest uansett hva vi gjør.

Som eldrebyråd har jeg vært spesielt opptatt av at vi måtte ta tak i situasjonen til hjemmeboende eldre med demens, fordi dette er mennesker som lider spesielt når hverdagen preges av kaos og ustabilitet. Pårørende sliter seg ut i systemer der det er uklart hvem som har ansvaret og hvem som kommer hjem til den hjelpetrengende neste gang.

Hoksruds parti har i mange år vært medansvarlige for en politikk som nettopp har basert seg på dette: Å sende stadig nye, ukjente mennesker hjem til gamle og syke, også til mennesker med demens. Partiet har også vært medansvarlig for det forfallet som har skjedd ved landets mange sykehjem, og som i dag innebærer at 17 av våre sykehjem klassifiseres som «uegnede».

Samtidig har bemanningen både i hjemmetjenestene og i sykehjemmene – spesielt de kommunale – i mange år vært lavere enn den er i sammenliknbare kommuner. På toppen av dette har partiets overopptatthet av antall sykehjemsplasser gått på bekostning av et annet behov mange eldre har: Tilpassede og moderne boliger: lokale demensboliger hvor eldre kan være trygge, men uten å bli institusjonaliserte.

Vi legger nå all vår tyngde i å sørge for at eldre som har lidd under gammeldags høyrepolitikk skal få en bedre hverdag. De aller fleste eldre som mottar hjelp bor hjemme. Hvis vi ikke kan gi dem trygghet i hverdagen, kan vi bare glemme å snakke om en god eldreomsorg. Vi kan også glemme å snakke om at vi skal gjøre eldreomsorgen attraktiv for fagfolk.

Dette er bakgrunnen for at fagforeningene er så opptatt av at vi må lykkes med det vi kaller tillitsmodellen i Oslo. Ansatte ønsker tillit, framfor kontroll og byråkrati. De ønsker faste, hele stillinger og kompetanseheving.

Hoksruds angrep på det rødgrønne byrådet begynner å likne på et forsøk på å dekke over Frps eget mageplask i regjering: De lovte statlig finansiert eldreomsorg, men forsøket deres var ikke en gang attraktivt for Frp-styrte kommuner.

Så lovet de å innføre halv pris for eldre som bor på dobbeltrom. Det måtte de gå tilbake på, da det viste seg at ordningen ble brukt som et sparetiltak i kommunene.

De lovet også en bemanningsnorm for eldreomsorgen, men bortsett fra noen vage, veiledende anbefalinger, har de ikke fått til det de ville etter fire år i regjering. Det er tre løftebrudd på strak arm. Frp har rett og slett ikke prioritert sin egen eldrepolitikk.

Min anbefaling til Hoksrud er derfor at han heller bør konsentrere seg om å ordne opp i landets eldreomsorg, framfor å bruke energien på å angripe oss som nå gjør en ryddejobb. Kanskje kunne han til og med spandere på seg et ørlite heiarop for det krafttaket vi nå tar for hjemmetjenestene, og spesielt innen demensomsorgen? Det hadde gitt ham troverdighet.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.