MØTTE UNGDOMSPANEL: Olje- og energiminister Terje Søviknes. Foto: Lars Eivind Bones
MØTTE UNGDOMSPANEL: Olje- og energiminister Terje Søviknes. Foto: Lars Eivind BonesVis mer

Olje- og energiministeren med ungdomspanel:

Ligg unna ungdommen

Det kan hende at ungdom som søker seg mot en annen framtid enn innenfor olje- og gassnæringen, er smartere enn Søviknes.

Meninger

Olje og energiminister Terje Søviknes er bekymret over at den ungdommelige gløden rundt norsk olje- og gassvirksomhet er i ferd med å forsvinne. Derfor har han rekruttert et ungdomspanel på åtte personer i alderen 16-23 år, hovedsakelig gjennom Facebook. De skal gi ham innspill på hvordan han skal kunne engasjere de unge, og i går hadde de sitt første møte.

Dette er et underlig tiltak, på mange plan. Etter oljeprisfallet i 2014 har 50 000 jobber forsvunnet fra næringen, og i takt med det har også søkertallene til de relevante utdanningene gått ned. Det er en naturlig og sunn reaksjon på nedgangen i en bransje som har sine beste år bak seg. Det tyder på at norsk ungdom har skjønt noe Terje Søviknes tilsynelatende ikke forstår: at det er nødvendig å orientere seg mot andre bransjer.

I Norge har det lenge vært et problem at olje og gass-næringen har støvsugd markedet for de beste kandidatene. Det har vært regnet som en utfordring at de skarpeste hodene har havnet i oljebransjen, samtidig som behovet for omstilling av norsk økonomi er stor og økende. Regjeringen burde stimulere denne omstillingen, ikke motarbeide den.

I 2016 var det 184 000 arbeidsplasser direkte eller indirekte knyttet til petroleumssektoren i Norge. Det er lite som tyder på at det tallet vil øke på sikt, selv om det kommer flere investeringer i nye felt de nærmeste årene. Utviklingen i oljeprisen er usikker. De siste rapportene tyder på at veksten i skiferoljeproduksjonen i USA vil kunne føre til en oljepriskollaps neste år, med en bunnpris på 20 dollar fatet. Til sammenlikning har det store oljefeltet Johan Sverdrup, som har beregnet oppstart i 2020, en såkalt break even på 35 dollar fatet.

Johan Sverdrup ligger i Nordsjøen, men Søviknes og norsk oljebransje mener framtida til næringen ligger i Barentshavet. Der er utvinningskostnadene enda høyere, i tillegg til sikkerhetsutfordringene. Det er rett og slett ikke sikkert at norsk olje vil være konkurransedyktig. I tillegg kommer det at verden allerede har funnet og er i ferd med å utvinne flere fossile reserver enn klimaet kan tåle, dersom vi skal holde oss innenfor 2 graders oppvarming og gallopperende, irreversible klimaendringer.

Det kan hende at ungdom som søker seg mot en annen framtid enn innenfor olje- og gassnæringen, er smartere enn Søviknes. Vårt beste råd til de unge er denne: ikke hør på jippoen til olje- og energiministeren.