Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Olje- og energiministeren med ungdomspanel:

Ligg unna ungdommen

Det kan hende at ungdom som søker seg mot en annen framtid enn innenfor olje- og gassnæringen, er smartere enn Søviknes.

MØTTE UNGDOMSPANEL: Olje- og energiminister Terje Søviknes. Foto: Lars Eivind Bones
MØTTE UNGDOMSPANEL: Olje- og energiminister Terje Søviknes. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Olje og energiminister Terje Søviknes er bekymret over at den ungdommelige gløden rundt norsk olje- og gassvirksomhet er i ferd med å forsvinne. Derfor har han rekruttert et ungdomspanel på åtte personer i alderen 16-23 år, hovedsakelig gjennom Facebook. De skal gi ham innspill på hvordan han skal kunne engasjere de unge, og i går hadde de sitt første møte.

Dette er et underlig tiltak, på mange plan. Etter oljeprisfallet i 2014 har 50 000 jobber forsvunnet fra næringen, og i takt med det har også søkertallene til de relevante utdanningene gått ned. Det er en naturlig og sunn reaksjon på nedgangen i en bransje som har sine beste år bak seg. Det tyder på at norsk ungdom har skjønt noe Terje Søviknes tilsynelatende ikke forstår: at det er nødvendig å orientere seg mot andre bransjer.

I Norge har det lenge vært et problem at olje og gass-næringen har støvsugd markedet for de beste kandidatene. Det har vært regnet som en utfordring at de skarpeste hodene har havnet i oljebransjen, samtidig som behovet for omstilling av norsk økonomi er stor og økende. Regjeringen burde stimulere denne omstillingen, ikke motarbeide den.

I 2016 var det 184 000 arbeidsplasser direkte eller indirekte knyttet til petroleumssektoren i Norge. Det er lite som tyder på at det tallet vil øke på sikt, selv om det kommer flere investeringer i nye felt de nærmeste årene. Utviklingen i oljeprisen er usikker. De siste rapportene tyder på at veksten i skiferoljeproduksjonen i USA vil kunne føre til en oljepriskollaps neste år, med en bunnpris på 20 dollar fatet. Til sammenlikning har det store oljefeltet Johan Sverdrup, som har beregnet oppstart i 2020, en såkalt break even på 35 dollar fatet.

Johan Sverdrup ligger i Nordsjøen, men Søviknes og norsk oljebransje mener framtida til næringen ligger i Barentshavet. Der er utvinningskostnadene enda høyere, i tillegg til sikkerhetsutfordringene. Det er rett og slett ikke sikkert at norsk olje vil være konkurransedyktig. I tillegg kommer det at verden allerede har funnet og er i ferd med å utvinne flere fossile reserver enn klimaet kan tåle, dersom vi skal holde oss innenfor 2 graders oppvarming og gallopperende, irreversible klimaendringer.

Det kan hende at ungdom som søker seg mot en annen framtid enn innenfor olje- og gassnæringen, er smartere enn Søviknes. Vårt beste råd til de unge er denne: ikke hør på jippoen til olje- og energiministeren.

Hele Norges coronakart