«Book of Mormon

Ligger an til å bli en av tidenes musikalsuksesser

Nå kjøper Det Norske Teatret rettighetene til «Book of Mormon» til sommeren 2019.

PREKTIGE FORKYNNERE: Frank Kjosås (i midten) og Kristoffer Olsen (til høyre) har hovedrollene i «Book of Mormon». Foto: Fredrik Arff/ Det Norske Teatret
PREKTIGE FORKYNNERE: Frank Kjosås (i midten) og Kristoffer Olsen (til høyre) har hovedrollene i «Book of Mormon». Foto: Fredrik Arff/ Det Norske Teatret Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Book of Mormon» ligger an til å bli en av tidenes musikalsuksesser. Stykket går for fulle hus på Det Norske Teatret. 50 nye forestillinger blir lagt ut i første omgang.

Nå har teatret forhandlet med opphavsmennene og forlenget kontrakten og spilleplanen fram til sommeren 2019.

Kan bli tidens musikalsuksess

- Dette ligger an til å bli en av tidenes musikalsuksesser for Det Norske Teatret. Det hadde premiere 3. september, og vi har solgt 90 000 billetter til nå, og fredag morgen legger vi ut billetter til 50 nye forestillinger høsten 2018, sier teatersjef Erik Ulfsby til Dagbladet.

«Book of Mormon» er en hysterisk morsom musikal som har skapt furore på så vel Broadway som på West End.

Den hadde premiere med New York i 2011. I den norske versjonen er det Frank Kjosås og Kristoffer Olsen som har hovedrollene - som ikke bare er troende, men troende til litt av hvert.

- Må forlenge spilleplanen

- Etterspørselen etter billetter er så stor at vi må forlenge spilleplanen, men dette skal ikke gå ut over andre planlagte forestillinger. Nå er det klart at vi spiller fram til julen 2018. 50 forestillinger á 738 plasser gir 36 900 billetter, sier Ulfsby, som i første omgang legger ut billetter for august, september og oktober neste år.

«Book Of Mormon» er et samarbeid mellom Det Norske Teatret og Kilden teater- og konserthus i Kristiansand.

HYSTERISK MORSOMT: Det er ikke bare enkelt å være misjonær, får Kevin Price (Frank Kjosås) oppleve. Foto: Fredrik Arff/ Det Norske Teatret
HYSTERISK MORSOMT: Det er ikke bare enkelt å være misjonær, får Kevin Price (Frank Kjosås) oppleve. Foto: Fredrik Arff/ Det Norske Teatret Vis mer

Den blir vist i Kristiansand i perioden 20. april til 2. juni 2018. Markedsansvarlig Anne Grete Andersen ved Kilden opplyser at det dreier seg om 15 000 billetter fordelt på 27 planlagte forestillinger - og at nærmere en tredel av billettene allerede er solgt.

Fram til juni 2019

- Vi har nå kontraktsfestet mulighet til å spille «Book of Mormon» fram til juni 2019, og med tanke på den enorme etterspørselen, er ikke det utenkelig at vi spiller ut den perioden - da med en noe mindre frekvens, to-tre forestillinger i uka, sier Ulfsby.

Teatersjefen omtaler det som historisk gode salgstall for et teater som i hele sin 105 år lange historie har tradisjoner for å vise «syngespel» og musikaler.

I 1949 satte teatret opp «Oklahoma» som den første store musikalen. Vi var tidlig ute med «Les Miserables» i 1988. Det ble sett av 150 000, og jeg tror vi kan tangere den rekorden, sier Ulfsby.

«Book Of Mormons» er en satirisk og burlesk musikal om religion, skrevet av «South Park»-duoen Trey Parker og Matt Stone, som i årevis utfordret religioner. Religionssatiren er oversatt til nynorsk av Are Kalvø i regi av Vidar Magnussen, kjent fra «Side om side» i NRK.

Ut i verden for å spre guds ord

Musikalen handler om to unge mormonere, Kevin Price og Arnold Cunningham, som blir sendt ut i verden for å spre guds ord og grunnlegger Joseph Smith jr.s budskap - og havner i Afrika.

AFRIKA: Fordommer og satire går hånd i hånd gjennom musikalen. Foto: Fredrik Arff/ Det Norske Teatret
AFRIKA: Fordommer og satire går hånd i hånd gjennom musikalen. Foto: Fredrik Arff/ Det Norske Teatret Vis mer

- Frank Kjosås og Kristoffer Olsen, som spiller hovedrollene - og resten av ensemblet - gjør en imponerende innsats, sier Ulfsby.

Den da ukjente Olsen sendte en e-post til teatersjefen da han hørte at Det Norske Teatret skulle sette opp «Book of Mormon». Dagen etter fikk han svar fra sekretæren om at de ikke hadde anledning til å vurdere ham. Men han kom likevel til aution.

- Jeg tror vi brukte 20 sekunder på å vurdere Kristoffer Olsen, sier Ulfsby, som omtaler han som et sang- og skuespillertalent.

Sier ikke summen

Han legger ikke skjul på at det er morsomt å være teatersjef med et lokomotiv som «Book of Mormon» som for tiden drar lasset. De amerikanske rettighetshaverne er nøye på hvem som får lov til å sette det opp.

SYNGENDE DEODORANTER: Mormonermenn skal ut i verden. Foto: Fredrik Arff/ Det Norske Teatret
SYNGENDE DEODORANTER: Mormonermenn skal ut i verden. Foto: Fredrik Arff/ Det Norske Teatret Vis mer

- En representant for musikalen var i Oslo og så forestillingen og var særdeles fornøyd med vår versjon, sier Ulfsby.

Han vil ikke ut med hva teatret har betalt for rettighetene til «Book of Mormon» , men opplyser at det dreier seg om helt ordinære standardvilkår og satser.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer