RETTSSAK: Hvis ikke konflikten mellom NRK og teksterne løses, kan det bli rettssak. Foto: NTB Scanpix
RETTSSAK: Hvis ikke konflikten mellom NRK og teksterne løses, kan det bli rettssak. Foto: NTB ScanpixVis mer

Ligger an til å bli en stor konflikt i NRK

Flere tekstere vurderer å gå rettens vei.

(Dagbladet): Det ligger an til en stor konflikt i NRK.

53 tekstere fremmet i april krav om fast ansettelse etter at NRK i februar signaliserte at de ønsket å få tekstleveransen fra ett eller flere eksterne firmaer.

I august kom svarene. NRK ønsker å tilby fast ansettelse til de teksterne som går vaktordninger, mens alle som arbeider med forhåndsteksting av programmer, fikk avslag. Flere vurderer nå å gå rettens vei om nødvendig.

- Bør tas på alvor

At NRK ønsker å sette ut tekstingen, har ført til sterke reaksjoner blant statskanalens tekstere.

- Det er mange av oss som har hatt NRK som eneste arbeidsgiver og inntektskilde i nærmere 20 år - enkelte så lenge som 30 år. Den nåværende ordningen har fungert veldig bra for alle og gitt teksting av god kvalitet, og dette vil NRK nå forkaste, sier leder for tekster- og oversetterforeningen i NRK, Marianne Hagen, til Dagbladet.

Hun fortsetter:

- Når NRK ønsker å sette tekstingen ut av huset, vil det gå utover kvaliteten. Språk er en del av NRKs kjerneområder og samfunnsoppdrag. Dette bør tas på alvor.

Rettens vei

Hagen understreker at tekstere i den kommersielle delen av tekstbransjen jobber under høyere tidspress og dårligere betingelser enn de NRK bruker i dag.

-Under slike arbeidsforhold blir det mer feil og dårligere kvalitet på tekstingen. Slik risikerer vi at det også blir i NRK hvis ledelsen får gjennomslag for dette, sier hun.

Tidligere fagforeningsleder Kato Hansen har selv jobbet 20 år i NRK, uten noen form for fast kontrakt.

Han utelukker ikke at han må gå rettens vei for å få beholde jobben.

- NRK har siden fjernsynets oppstart for snart 60 år siden valgt å knytte til seg tekstere som oppdragsbasert arbeidskraft og gitt oss status som midlertidige, til tross for at dette har vært i en fast, varig og forutsigbar virksomhet som er en del av bedriftens innholdsproduksjon, sier Hansen og fortsetter:

- Hver gang NRK har engasjert nye tekstere, har det vært med det åpenbare formål å bruke vedkommende som fast og ikke midlertidig arbeidskraft. Vi frykter at det kan bli en stor konflikt i NRK rundt dette.

Pr. nå er det tre grupper tekstere i NRK.

De som oversetter nyhetssendinger, de som simultantekster norsk tale i direktesendinger og de som tekster forhåndsproduserte programmer.

- Kvalitet er viktig

Alle de som jobber med nyhets- og direktesendinger har nå fått tilbud om fast jobb.

Leder for programpresentasjonen i NRK, Tor Sigbjørn Pundsnes, bekrefter at det er en pågående uenighet mellom NRK og teksterne, men at dette ikke skal gå utover kvaliteten.

- Ingen av NRKs tekstere har noen gang vært fast ansatt, før nå. Vi har valgt å ansette dem som tekster nyhets- og direktesendinger, sier Pundsnes til Dagbladet.

Han forklarer at det nå jobbes med en ny organisering av teksteområdet, hvor en del av jobben kan legges til eksterne byråer.

- Uansett er kvaliteten på teksten ekstremt viktig og målet er at dette skal opprettholdes. Vi er opptatt av kvalitet, uansett hvem det er som leverer produktet, sier Pundsnes.