TIL EN DATTER: Kjersti Annesdatter Skomsvolds nye roman handler om fødsel og forfall, liv og død, og er formulert som en fortelling til en nyfødt datter. Foto: Kristin Svorte
TIL EN DATTER: Kjersti Annesdatter Skomsvolds nye roman handler om fødsel og forfall, liv og død, og er formulert som en fortelling til en nyfødt datter. Foto: Kristin SvorteVis mer

Ligger i kortene at boka handler om henne selv

Kjersti A. Skomsvolds dagboksaktige fortelling til en nyfødt datter blir etter hvert beklemmende jeg-sentrert.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

«Å bære frem et barn er å forfalle, skjelettet ramler fra hverandre, bekkenet løsner, kroppen revner, det er å bli minnet om at jeg skal smuldre opp og bli til jord, det er å fremskynde prosessen».

Det skriver jeg-personen i «Barnet» om fødselen til sin nå tre år gamle sønn. Bilder som disse har gjort Kjersti Skomsvold til en av våre fremste samtidslitterater siden debuten «Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg» (2009). Sitatet sier også noe om tematikken i denne nokså knappe boka; fødsel og forfall, liv og død.

Ødelagte kropper

Boka åpner med et smerteskrik. Jeg-personen føder. Hun og kjæresten Bo får en gutt. Men det er ingen ren glede. Hun ser de ødelagte kvinnekroppene i sykehusgangene. Hun mister kontakten med sin egen kropp. Hun er livredd for at noe skal skje med barnet, redd for selv å bli syk igjen; gal. Hun drømmer om døden, alternativt ligger hun søvnløs om natta. Igjen formulert med et av disse karakteristiske formsterke bildene; «Tankene var fanget inni kraniet, tankene var små fugler som surret rundt der inne, som i de store fiskehodene jeg så i Lofoten, umulige å fange, og de surret rundt om dagen, hvorfor kunne de ikke hvile litt om natta?»

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.(*Ukepris er 55 kr/uke)
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn