Lik i garnet

Velskrevet thriller fra fiskermiljø på Long Island.

BOK: For 50 år siden var Long Island rekreasjonsområde for USAs rikeste rike, men den store øya nordøst for New York hadde også en mer normal befolkning - fiskere og hvalfangere av et utall nasjonaliteter. En av hovedpersonene i Mark Mills' thrillerdebut «Amagansett» er baskisk immigrant, og i USA anno 1947 plasserte det deg ikke akkurat på toppen av den sosiale rangstigen.

Baskeren Conrad Labarde har en hemmelighet: Han har et forhold til vakre Lillian Wallace, som hører til en rik New York-familie med en ubeskjeden fritidsbolig i Amagansett. En morgen, når Conrad og kameraten Rollo trekker garn fra stranda, får de opp et lik. Den døde er Lillian.

Det ser ut som selvmord, men Conrad tror ikke på den teorien. Det gjør heller ikke Tom Hollis, visepolitisjef med spettete fortid i New York-politiet. Men hvordan etterforsker man en steinrik familie med innflytelse nok til å stanse enhver ubehagelig tilnærming?

Britiske Mark Mills skriver egentlig filmmanus, og det er ikke vanskelig å forestille seg «Amagansett» på stort lerret. Særlig den dramatiske sluttscenen skriker Kamera! Lys! Action!, men det er også mange andre partier som ville egne seg utmerket på kino. I tillegg er de to hovedpersonene tydelig tegnet, sterke, karismatiske mannfolk med total integritet.

Spenning og romantikk er Mills' viktigste temaer, og han gir oss to kjærlighetshistorier av varierende art - av en eller annen grunn er det mer overbevisning i Tom Hollis' erobring av presidenten i Dameforeningen for Landsbyforbedring enn i den mer tilgjorte lidenskapen mellom Conrad Labarde og Lillian Wallace.

Mills byr også rikelig på friske fiskehistorier og tunge krigsminner. Dette tilleggsstoffet gir boka en noe langsom start, men når krimhistorien først folder seg ut, er den til gjengjeld veldig bra.