Like barn leker verst

Deilig kynisk komedie om et par pene, morsomme og slemme-til-margen-mennesker.

FILM: George Clooney spiller en skilsmisseadvokat av verste slag, mens Catherine Zeta-Jones spiller en vaskeekte golddigger. Foruten den gjensidige fysiske tiltrekningen, deler de livssyn og -filosofi. Grådighet er rota til alt godt, veien til suksess er å lure andre før du blir lurt sjøl.

På egne bein

Deres veier krysses og det smeller øyeblikkelig. Men hvordan skal to slike mennesker takle den virkelige kjærligheten? Veien fram til ekteskapelig lykke skal vise seg å bli både lang og kronglete.

Dette er uten tvil brødreparet Joel og Ethan Coens mest tradisjonelle film så langt. Etter mesterverk som «Fargo» og «O Brother, Where Art Thou?» er det ikke fritt for at jeg ventet meg noe litt mer overraskende fra den kanten. Om ikke annet rent formmessig.

Clooneys film

Men jeg glemte det ganske fort, for «Intolerable Cruelty» står trygt og godt på egne bein. Og det den eventuelt måtte mangle av originalitet, kompenseres med stor komikk.

Catherine Zeta-Jones er både flott og flink, men dette er og blir Clooneys film. Han er ofte- og med rette- blitt sammenliknet med Hollywood-ikonet Cary Grant. I tillegg til et usedvanlig behagelig utseende og tilsynelatende ubegrenset sjarm, står heller ikke Clooney tilbake for å fleipe med sitt eget kjekkasimage. Og i likhet med Grant har Clooney åpenbart et stort talent for skruball-komedier.

«Intolerable Cruelty» er blitt beskyldt for å mangle hjerte. Kan hende det, men husk da at en ektefølt infam latter heller ikke er å forakte.