Forfattere og minoritetsbakgrunn

Like barn skriver best?

Studenter med minoritetsbakgrunn finnes knapt på landets skriveskoler. Det er et tap for litteraturnorge.

ENSARTET GRUPPE: Svært få av studentene som søker seg til skriveskole for å bli forfatter, har minoritetsbakgrunn. Illustrasjonsfoto: NTB SCANPIX / SHUTTERSTOCK
ENSARTET GRUPPE: Svært få av studentene som søker seg til skriveskole for å bli forfatter, har minoritetsbakgrunn. Illustrasjonsfoto: NTB SCANPIX / SHUTTERSTOCK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Mandag offentliggjorde Skrivekunstakademiet i Hordaland hvilke tolv forfatterspirer som har kommet igjennom nåløyet og inn på årsstudiet i skapende skriving. Mange av studentene vil sette preg på litteraturen og forlagsbransjen i åra som kommer, så lista er alltid interessant.

Men i år sa lista meg først og fremst én ting: Knapt noen med flerkulturell bakgrunn blir tatt opp ved våre litteraturskoler.

En kjapp sjekk av de siste åras opptakslister på forfatterutdanningene ved Universitetet i Tromsø og Bø bekreftet inntrykket. Med noen svært få unntak er det Ola og Kari Nordmann som går på skriveskole, og det er langt flest Kari-er.

Nå er det ikke alle forfattere som går på skriveskole, og mange som går på skriveskole som aldri blir forfattere, men opptakslistene viser hvem som søker seg til litterære miljøer. Og det er ikke Mo fra Stovner eller Jonis fra Gulset.

I fjor meldte Morgenbladet at én prosent av de ansatte i Norges største forlag hadde flerkulturell bakgrunn. I mai ble tråden tatt opp på et seminar på Litteraturhuset i Oslo, arrangert av Den norske forleggerforening. Alle var enige i at dette var for dårlig, men hva blir gjort?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer