Like behov - ulike rettigheter?

Det bør være en innvandrerkvinnes individuelle behov som avgjør hvilket tilbud om kvalifisering hun får, skriver Manuela Ramin-Osmundsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ÅRET ER 2010. Sahera og Lofissa er med på en konferanse som samler representanter fra alle landets kommuner som bosetter flyktninger. På dagsordenen står oppsummering av erfaringer fra «lov om introduksjonsordning for nyankomne innvandrere». Loven ble fremmet av Regjeringen i Stortinget i midten av desember 2002. Loven forplikter samtlige kommuner til å utvikle et introduksjonsprogram for nyankomne utlendinger eller nærmere sagt individuelle kvalifiseringsplaner der målet er at de deltar og fungerer i samfunnslivet.

Sahera og Lofissa er kvinner som nettopp er kommet til Norge fordi deres ektemenn bor her i landet. Sahra er fra Iran og Lofissa fra Pakistan. Begge har samme behov for grunnleggende kvalifisering, men den nye introduksjonsloven gir ikke disse kvinnene like muligheter. Årsaken til dette er at deres ektefeller har fått opphold i Norge på to ulike grunnlag. Norske feminister har det siste året engasjert seg sterkere for å styrke innvandrerkvinners økonomiske selvstendighet. Hvordan er det da mulig at to innvandrerkvinner i omtrent lik situasjon får en ulik start i Norge bare fordi deres menn har forskjellig oppholdstillatelse?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer