- Like dårlig som å si «hei, jeg er den nye kvoterte lesbiske lederen deres»

Norske komikere rister på hodet av Kringkastingsrådets utspill om å kvotere høyrevridd humor inn i NRK.

FORSTÅR IKKE: Bård Tufte Johansen tror det å bli kvotert inn som høyrehumorist i NRK er en vanskelig jobb.
Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet
FORSTÅR IKKE: Bård Tufte Johansen tror det å bli kvotert inn som høyrehumorist i NRK er en vanskelig jobb. Foto: Siv Johanne Seglem / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Kringkastingsrådets uttalelse om NRKs satire tidligere i dag har vakt umiddelbar oppsikt.

Rådet uttalte at NRKs satire «generelt har en slagside» mot venstre, og oppfordret NRK til å jobbe for å etable et satiremiljø med ståsted på høyresiden.

Lesber Bård Tufte Johansen sier det å kvoteres inn til NRK for å lage høyrehumor er en vanskelig oppgave.

- «Hei, vi er en gjeng som har fått i oppdrag å lage høyrevridd humor» er et like dårlig utgangspunkt som «hei, jeg er den nye kvoterte lesbiske kvinnelige lederen deres» , sier han til Dagbladet.

Tufte Johansen mener NRK kan lokke vittige høyrefolk til kanalen ved å åpne pengesekken. 

- Kanskje høyresiden har vært for dårlig til å informere om at det er mye penger  i humor - dét burde kunne tiltrekke seg endel på høyresiden, spekulerer komikeren.

- Absurd Også moromann Dag Sørås, en av de norske komikerne som oftest tar for seg politikk i sitt materiale, sist i NRK P2-programmet «Sannhetsministeriet», reagerer med vantro.

RISTER PÅ HODET: Komiker Dag Sørås.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
RISTER PÅ HODET: Komiker Dag Sørås. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Hele greia er ganske så absurd, og virker så virkelighetsfjernt som det er mulig å få det. Stakkars den komikeren som skal nevnes som et mulig eksempel for å kvoteres inn i en slik satsing, sier Sørås til Dagbladet.

Komikeren har problemer med oppfatningen om at så mye humor er venstrevridd av natur.

- De aller fleste komikere er nok mer komplekse enn at de kan plasseres på én side. Jeg blir selv ofte holdt fram som venstrevridd, men ingen kaller meg en FrP-komiker når jeg forsvarer aktiv dødshjelp.

Han har liten tro på at en kvoteringsordning for høyrevridde komikere blir noen suksess.

- Det hadde vært døden for humor. Humor skal jo nettopp overraske, og hvis alle vet hvor du kommer fra politisk, blir det sinnssykt kjedelig og forutsigbart. Komikere må kunne si hva de vil uten å bekymre seg for hvor de havner på den politiske skalaen. Så får jo bare høyresiden ta ansvar for at de i mange tilfeller er lettere å latterliggjøre, avslutter Sørås.

NRKs humorsjef forstår ikke kritikken Rådets uttalelse har også skapt bølger på sosiale medier i ettermiddag.


Sjef for NRK Humor, Christina Rezk Resar, reagerer på Kringkastingsrådets uttalelse. Hun kjenner seg ikke igjen i kritikken fra K-rådet.

- Vi har hatt en gjennomgang både av «Nytt på nytt» og «Satiriks», som vi lager, og kjenner oss ikke igjen i dette i det hele tatt, sier Resar, og understreker at uttalelsen gjelder flere programmer i NRK som ikke hører hjemme under hennes avdeling, sier hun til VG.