- Like kjent som «Mona Lisa»

«Skrik» kan ikke overvurderes, mener auksjonshuset Sotheby\'s.

LONDON (Dagbladet.no): Britiske kunsthandlere og kritikere jubler over at Edvard Munchs «Skrik» og «Madonna» nå er tilbake på Munch-museet i Oslo to år etter tyveriet.

- Det er vanskelig å overvurdere betydningen av at maleriene, og særlig Skrik, nå er tilbake. Det er alltid diskusjoner om hvilke malerier som er de mest kjente. Men jeg vil si at «Skrik» er helt der oppe blant verdens mest kjente verker - sammen med «Mona Lisa», sier direktør Simon Shaw ved auksjonshuset Sotheby\'s i London til Dagbladet.no.

Shaw sto i februar bak salget av skipsreder Fred Olsens Munch-verk «Omfavnelse på stranden» på Sotheby\'s. Det gikk under hammeren for rekordsummen 72,5 millioner norske kroner til en anonym norsk samler.

Vanskelig å prissette

Ingen av «Skrik»-versjonene er i dag i privat eie. Derfor vil trolig det norske kunstikonet aldri bli solgt på auksjon.

- Nettopp derfor er det utrolig vanskelig å prissette «Skrik». Og jeg kan bare spekulere i pris. Vi solgte Picassos «Gutt med pipe» i 2004 for 105 millioner dollar (ca. 640 mill.kr.). Jeg tror «Skrik» ville vært der oppe. Det er egentlig uvurderlig, mener Shaw som også har fått merke den store interessen rundt Munch etter at maleriene kom til rette.

Tidligere i dag ble han intervjuet av den amerikanske TV-stasjonen ABC om Munch.

Øker status

UVURDERLIG: Munchs «Skrik» er vanskelig å prissette mener kjent britisk kunsthandler. Foto: SCANPIX
UVURDERLIG: Munchs «Skrik» er vanskelig å prissette mener kjent britisk kunsthandler. Foto: SCANPIX Vis mer

En annen versjon av «Skrik» ble stjålet i 1994 - og også den gang kom maleriet til rette igjen.

- Hvilken betydning tror du disse tyveriene har hatt?

- Det at maleriene nå igjen er i alle verdens aviser bare øker Munchs status, sier Shaw.

Sjøl er han full av lovord om «Skrik» - og mener Munch trolig er viktigere enn noen gang tidligere.

- Det er et bilde som forteller noe om fremmedgjøringen i den moderne verden. Det er visuelt sterkt og gåtefullt. De største maleriene er gjerne de enkleste. Munch fikk anerkjennelse da han levde. Men Munchs malerier har en evne til å kommunisere også på slutten av det 20.- og i begynnelsen av det 21. århundre. Derfor tror jeg Munch nå har en høyere status enn noen gang, mener Sotheby\'s-direktør Simon Shaw.

Mest miserable av alle nordboere

Munch-maleriene fikk i dag stor oppmerksomhet i engelske aviser. Og The Guardian, som også hadde en liten henvisning på sin førsteside, fant det riktig å trekke fram den anerkjente kritikeren Robert Hughes\' Munch-anmeldelse fra 2004.

Der kalte Hughes Munch for den mest miserable av alle nordboere.

- Like kjent som «Mona Lisa»

«Hans ubarmhjertige og selvabsorberende desperasjon får alle andres tungsinn til å virke pusete. Du innser at helvete kan defineres som å være innelåst i et lite rom sammen med Edvard Munch til evig tid - og sikkert er det at det virket slik for Munch sjøl», skrev den australske kritikeren.

LIKE KJENT:</B> Da Vincis «Mona Lisa» er et av verdens mest kjente kunstverk - sammen med Munchs «Skrik».