Anmeldelse: Amor Towles - «En gentleman i Moskva»

Like medrivende som «Grand Budapest Hotel»

Original fortelling fra en blodig epoke i historien.

FORNEMT: Metropol Hotel er fortsatt på plass i Moskva, sentralt beliggende ikke langt fra Bosjoi-teatret. Foto: NTB Scanpix
FORNEMT: Metropol Hotel er fortsatt på plass i Moskva, sentralt beliggende ikke langt fra Bosjoi-teatret. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I blant kan man stusse over hva slags romaner som blir bestselgere i USA. Det fins åpenbart ingen formel eller forutsigbarhet på dette markedet. Bortsett fra at bøkene er tjukke, velskrevet og at de forteller en kuriøs historie.

Jeg snakker ikke om den typen velkalkulerte, historiske romaner som åpenbart er styrt inn mot kvinnelige lesere, fylt med arvegods, solnedganger og fordums slott, med mysterier rundt opphav og familiehemmeligheter.

Men om bøker som gis liv i kraft av å være gode fortellinger, skrevet av forfattere som oppdager en brikke i et historisk puslespill, som ikke har vært der før og som kaster et nytt lys over landskapet. En slik bok er «En gentleman i Moskva», skrevet av Amor Towles.

Å tilpasse seg

Dette er forfatterens andre roman. Towles har studert litteratur og gjort lykke i investeringsbransjen før han debuterte med boka «Rules of Civility» («Høflighetens regler») i 2011. Den foregår i 1938 og handler om et par som svinger seg opp i sositeten på Manhattan i depresjonstida. En mer forutsigbar suksess, som fikk Fitzgerald-prisen i Frankrike og ellers er oversatt til rundt 15 språk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer