- Like morsom som en tvangstrøye

Elling får hard medfart på Broadway.

TØFF MOTTAKELSE: Broadway-versjonen av «Elling», med Denis O'Hare (t.v.) og Brendan Fraser i hovedrollene som Elling og Kjell Bjarne, får nokså blandet mottakelse hos teaterkritikerne. Foto: SCANPIX /AP /Aurora Productions, Joan Marcus
TØFF MOTTAKELSE: Broadway-versjonen av «Elling», med Denis O'Hare (t.v.) og Brendan Fraser i hovedrollene som Elling og Kjell Bjarne, får nokså blandet mottakelse hos teaterkritikerne. Foto: SCANPIX /AP /Aurora Productions, Joan MarcusVis mer

(Dagbladet): I går debuterte Ingvar Ambjørnsens «Elling» som teaterforestilling på Broadway - samtidig som Hollywood-stjernen Brendan Fraser gjorde sin Broadway-debut som Kjell Bjarne.

Det har blitt behørig omtalt i amerikanske medier, men dessverre for Elling og Fraser er mottakelsen nokså blandet.

Som en tvangstrøye
Aller mest kritisk er Wall Street Journals teateranmelder Terry Teachout. Under overskriften «Like morsom som en tvangstrøye» slakter han både forestillingen og filmstjerna.

- Jeg er lei for å si det, men «Elling» er så utrettelig sentimental og gjennomført umorsom at jeg måtte kjempe for å holde meg våken helt til slutt, skriver anmelderen, og kaller Frasers rolletolkning både endimensjonal og forglemmelig.

New York Times er litt mindre negative. Denis O'Hare får skryt for rollen som Elling. Men anmelder Charles Isherwood mener historien gjør seg dårlig som teater, sammenlignet med Petter Næss' oscarnominerte filmversjon fra 2001.

- Elling og Kjell Bjarne, som er så rørende, varmt, morsomt selskap i filmen, blir dominerende og sjarmløse på scenen, mener han.

Sitcom
Entertainment Weeklys Adam Markovitz kritiserer Fraser for å overspille, og mener at «Elling» ikke virker helt klar for Broadway - selv om «stykket helt klart har noen morsomme øyeblikk».

Flere andre anmeldere, deriblant Varietys Marilyn Stasio, kritiserer amerikaniseringen stykket har gjennomgått, og mener det har gått fra å være en melankolsk og sjarmerende West End-oppsetning i London, til å bli noe i nærheten av en sitcom i USA.

Mest positiv er nok nyhetsbyrået APs Mark Kennedy, som skriver at «det hele er nokså merkelig, men likevel merkelig morsomt».

Broadway-«Elling» er regissert av Doug Hughes, mens Simon Bent har skrevet manus - basert på Ingvar Ambjørnsens populære roman. Stykket skal spilles i 20 uker framover.