ALLIANSE: Konkurranse er bra, både nasjonalt og internasjonalt. Men det må være like spilleregler for alle, skriver Grensehandelalliansen som består av både fagforbund og NHO-forbund. Her fra venstre: Trine Lise Sundnes, HK i Norge, Jan-Egil Pedersen, NNN, Harald Andersen, Virke Handel, Anne-Cecilie Kaltenborn, NHO Service og Handel og Petter Haas Brubakk, NHO Mat og Drikke.
ALLIANSE: Konkurranse er bra, både nasjonalt og internasjonalt. Men det må være like spilleregler for alle, skriver Grensehandelalliansen som består av både fagforbund og NHO-forbund. Her fra venstre: Trine Lise Sundnes, HK i Norge, Jan-Egil Pedersen, NNN, Harald Andersen, Virke Handel, Anne-Cecilie Kaltenborn, NHO Service og Handel og Petter Haas Brubakk, NHO Mat og Drikke.Vis mer

Tollfri handel:

Like spilleregler for alle

Norge skal ha god råd for å si nei til 2000 nye arbeidsplasser. Vi som representerer store grupper av norske arbeidstakere og arbeidsgivere, er sikre på at samfunnet sårt trenger hvert eneste årsverk.

Meninger

Kampen mot 350-kronersgrensen på avgiftsfri import av varer fra utlandet er viktig både for norske arbeidstakere og for norsk næringsliv. Det er også derfor vi i fagforbundene HK i Norge og Norsk Nærings og Nytelsesmiddelsarbeiderforbund og vi i NHO Mat og Drikke, NHO Service og handel og Virke Handel har gått sammen i Grensehandelsalliansen.

La oss forklare hvorfor: Nordmenn kan handle for 350 kroner fra utlandet uten å betale moms, toll og andre avgifter. Handler de samme varer i Norge må de betale avgifter fra første krone. Det er selvsagt hyggelig å slippe avgifter, men det er ikke rettferdig når avgiftsfritaket kun gjelder for utenlandske nettbutikker.

Det er ikke lenger slik at det bare er bedrifter med umiddelbar nærhet til landegrensen som rammes av grensehandelen. Netthandelen visker ut gamle grenser, og kommer i tillegg til grensehandelen på Svinesund, Charlottenberg og Storlien. 350-kronersgrensen på netthandel fra utlandet betyr en nærmest umulig konkurranse for norske aktører.

Konsekvensene er dramatiske. Norge taper arbeidsplasser, som heller havner i utlandet. Staten taper inntekter, som kunne vært brukt på velferd. Folk mister jobbene sine, og bedrifter går konkurs. Denne feilslåtte politikken rammer lokalsamfunn, og det rammer norske familier.

Analyseselskapet Menon Economics viser i en rapport at Norge går glipp av minst 2000 arbeidsplasser som en følge av dagens ordning.

Dagens ordning ble innført for å gjøre det lettere for forbrukere å handle billige små pakker fra utlandet. Regjeringen syntes den gang det var unødvendig å bruke store ressurser på å kreve inn småpenger til statskassen. Men, det dreier seg ikke om småpenger. Tvert imot. Det dreier det seg om store summer. Menon Economics rapport viser at å avvikle 350-kronersgrensen kan gi inntekter på nærmere 1 milliard kroner bare i 2019. Dette er inntekter som kan brukes på bedre skole, eldreomsorg, nødvendige medisiner og annen velferd. Det vil skape norske arbeidsplasser.

Det finnes enkle løsninger som gjør det mulig for forbrukerne å betale merverdiavgift når de handler på nett. Det viser erfaring fra både Sverige og Danmark.

350-kronersgrensen blir en av de store sakene i årets budsjettforhandlinger. Det er bra. Sysselsetting og budsjettbalanse skal ivaretas. Å fjerne 350-kronersgrensen vil ivareta begge.

Derfor samles våre organisasjoner om ett felles utspill: Konkurranse er bra. Både nasjonalt og internasjonalt. Men det må være like spilleregler for alle.

Handel og Kontor i Norge og Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund, NHO Service og Handel, Virke Handel og NHO Mat og Drikke står bak Grensehandelsalliansen.