DEBATT

Tollfri handel:

Like spilleregler for alle

Norge skal ha god råd for å si nei til 2000 nye arbeidsplasser. Vi som representerer store grupper av norske arbeidstakere og arbeidsgivere, er sikre på at samfunnet sårt trenger hvert eneste årsverk.

ALLIANSE: Konkurranse er bra, både nasjonalt og internasjonalt. Men det må være like spilleregler for alle, skriver Grensehandelalliansen som består av både fagforbund og NHO-forbund. Her fra venstre: Trine Lise Sundnes, HK i Norge, Jan-Egil Pedersen, NNN, Harald Andersen, Virke Handel, Anne-Cecilie Kaltenborn, NHO Service og Handel og Petter Haas Brubakk, NHO Mat og Drikke.
ALLIANSE: Konkurranse er bra, både nasjonalt og internasjonalt. Men det må være like spilleregler for alle, skriver Grensehandelalliansen som består av både fagforbund og NHO-forbund. Her fra venstre: Trine Lise Sundnes, HK i Norge, Jan-Egil Pedersen, NNN, Harald Andersen, Virke Handel, Anne-Cecilie Kaltenborn, NHO Service og Handel og Petter Haas Brubakk, NHO Mat og Drikke. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Kampen mot 350-kronersgrensen på avgiftsfri import av varer fra utlandet er viktig både for norske arbeidstakere og for norsk næringsliv. Det er også derfor vi i fagforbundene HK i Norge og Norsk Nærings og Nytelsesmiddelsarbeiderforbund og vi i NHO Mat og Drikke, NHO Service og handel og Virke Handel har gått sammen i Grensehandelsalliansen.

La oss forklare hvorfor: Nordmenn kan handle for 350 kroner fra utlandet uten å betale moms, toll og andre avgifter. Handler de samme varer i Norge må de betale avgifter fra første krone. Det er selvsagt hyggelig å slippe avgifter, men det er ikke rettferdig når avgiftsfritaket kun gjelder for utenlandske nettbutikker.

Det er ikke lenger slik at det bare er bedrifter med umiddelbar nærhet til landegrensen som rammes av grensehandelen. Netthandelen visker ut gamle grenser, og kommer i tillegg til grensehandelen på Svinesund, Charlottenberg og Storlien. 350-kronersgrensen på netthandel fra utlandet betyr en nærmest umulig konkurranse for norske aktører.

Konsekvensene er dramatiske. Norge taper arbeidsplasser, som heller havner i utlandet. Staten taper inntekter, som kunne vært brukt på velferd. Folk mister jobbene sine, og bedrifter går konkurs. Denne feilslåtte politikken rammer lokalsamfunn, og det rammer norske familier.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer