Like tøff som 007

Michelle Yeoh (35) fra Malaysia er en av Asias største filmstjerner. I den nye James Bond-filmen «Tomorrow Never Dies» er hun like tøff og hardtslående som Bond selv. 19. desember har filmen premiere i Norge.

Michelle Yeoh

- Asiatiske kvinner trenger forbilder som ikke bare er passiv staffasje. Vi spiller en mye viktigere rolle i samfunnet i dag enn for bare få år siden. De er glade for at Vesten endelig får se en annen type kvinne enn den ultrafeminine stereotypen asiatiske kvinner vanligvis blir framstilt som, sier Michelle.

I den 18. filmen om superhelten James Bond spiller Michelle Kinas svar på agent 007. Sammen med Bond prøver hun å forhindre at en gal mediemogul overtar verdensherredømmet.

Muskler og hjerne

Michelle Yeoh er født i Malaysia, men bor nå i Hongkong. Hun var den første kvinnen i asiatiske actionfilmer som var likeverdig med mennene.

- Hvorfor er du så populær som actionskuespiller, tror du?

- Jeg laget min første actionfilm på slutten av 80-tallet, og var svært spent på hvordan den ville bli mottatt. Jeg framstilte en helt ny type kvinneskikkelse, med både muskler og hjerne.

- Det er mye vold i disse filmene, og i «Tomorrow Never Dies» er det heller ikke få som mister livet. Er du aldri betenkt over den effekten slike filmer kan ha?

- Jeg synes det er bedre at folk får utløsning for sin aggresjon på kino framfor å utøve vold selv. Hvor realistisk er en Bond-film? Alle skjønner jo at det er eventyr og fantasi.

Utfordrer Bond

Hvordan er det å bli omtalt som Bond-pike?

- Tradisjonelt har Bond-pikene vært tause jenter med blondt hår, blå øyne og store pupper. Se på meg, da! Jeg oppfyller jo ikke ett av de kravene der. Jeg er ikke bare pynt i filmen, jeg spiller James Bonds partner. Og det er på tide, spør du meg. Dette er den 18. Bond-filmen, og jeg er den første kvinnen som utfordrer hans heltestatus.

- Gjør du dine egne stunts?

- Så mange som jeg får lov til. Jeg har bakgrunn som danser, og er fortsatt i god form. I filmen bruker jeg beina mye, det er bein overalt når jeg slåss.

- Hvordan var det å spille mot Pierce Brosnan?

- Helt utrolig. Han er verdens mest hyggelige og omtenksomme menneske, og han var en fantastisk støtte for meg under innspillingen. Men det skjer noe med ham når han får på seg smokingen. Da er han liksom James Bond med én gang.