Likedelt foreldreperm

Likedelt foreldrepermisjon er et fornuftig forslag.

20130807: Tømrer Arne Pettersen skulle ønske han kunne ha tatt ut like lang fødselspermisjon som Edvard Sørensen (29) da han fikk sine første. Sørensens 4 månder gamle sønn, Georg, hang med på anleggsplassen.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
20130807: Tømrer Arne Pettersen skulle ønske han kunne ha tatt ut like lang fødselspermisjon som Edvard Sørensen (29) da han fikk sine første. Sørensens 4 månder gamle sønn, Georg, hang med på anleggsplassen. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer
Meninger

Feministisk Initiativ tar i et innlegg i Dagbladet til orde for å fjerne fedrekvoten. Nei, det er ikke omsorgsfeministene som har tatt makten i det nystartede partiet. Det er snarere et progressivt forslag om å omlegge foreldrepermisjonen fra en familiebasert til en individuell rettighet.

Forslaget er at hver forelder skal ha krav på åtte måneder lønnet foreldrepermisjon. Bakgrunnen er at fedrekvoten, ifølge partiet, sementerer oppfatningen av far som hovedforsørger og mor som primær omsorgsperson.

At en så stor andel av foreldrepermisjonen er valgfri er også med på å opprettholde skjevfordelingen i omsorg mellom mor og far. Grunnen til det er at mange kvinner tjener dårligere enn mannen, noe som gjør at flere kvinner ender med å ta permisjon.

Skjevfordelingen av permen øker også risikoen for at kvinner møter diskriminering på arbeidsmarkedet, siden arbeidsgivere forventer lengre jobbopphold i forbindelse med barn hos kvinner enn menn.

Vi kan legge til at lange opphold fra arbeid svekker forelderens tilknytning til arbeidslivet, og denne faren øker følgelig jo flere barn som kommer på rappen.

Det er også absurd at fars rett til foreldrepenger i 2015 skal avhenge av kona eller samboeren, og ikke egen inntekt.

Fra et strategisk ståsted er det relevant at en slik omlegging vil apolitisere foreldrepermisjonen. Diskusjonen om fedrekvoten er et betent politisk tema, noe som gjør den sårbar for hyppig revisjon. Velferdsordningene våre bør være forutsigbare.

Så lenge det finnes ordninger hvor aleneforeldre får dobbel foreldrepermisjon, kan vi ikke se de store stengsler for en ny ordning. Individuelle rettigheter bør både kunne forene liberalister og likestillingsforkjempere.

Det kan likevel innvendes at åtte måneder til hver forelder vil bli en for dyr ordning. En sjenerøs foreldrepermisjon er åpenbart en god investering. Det gir foreldre muligheten til å tilbringe tid med barna sine og det gir insentiver til å få flere barn, noe som er gunstig for velferdsstatens bærekraft.

Det er likevel ikke gitt at en økning i den totale foreldrepermisjonen på nesten fem måneder fra dagens ordning, er den beste bruken av skattepengene våre. I dag bruker vi nesten 17 milliarder kroner årlig til foreldrepenger. Skulle FIs forslag vært innført i år ville det utgjort en økning på over fem milliarder kroner, og da har vi ikke tatt høyde for at menn har høyere inntekt.

Foreldrene må nok greie seg med seks måneder hver.

Er det noe vi bør prioritere over å gi foreldrene en forlenget foreldrepermisjon, er det å redusere den økende barnefattigdommen i dette landet.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.