- Liker ikke å snakke, så jeg synger heller

Øya-aktuelle Courtney Barnett har høsta strålende kritikker for sine vittige tekster, men anser ikke seg selv som morsom.

KLAR FOR NORGE: - Jeg gleder meg definitivt til å se Norge, forteller Øya-aktuelle Courtney Barnett til Dagbladet. Foto: NTB SCANPIX
KLAR FOR NORGE: - Jeg gleder meg definitivt til å se Norge, forteller Øya-aktuelle Courtney Barnett til Dagbladet. Foto: NTB SCANPIXVis mer

(Dagbladet): - Jeg er i en taxi på vei til flyplassen, så beklager om jeg er litt fraværende, mate'.

Australieren Courtney Barnett (27) befinner seg i New York, men skal videre til en festival. Hvor husker hun ikke for øyeblikket, men det er «sykt kult» å se verden på så kort tid.

Jenta med hippie-filosofien har gått fra å være avisbud og butikkmedarbeider i hjemlandet, til å bli kåret til en av 2010-tallets mest lovende kvinnelige artister av publikasjoner som Rolling Stone og The New Yorker.

- Hverdagen inspirerer meg «In my dreams i wrote the best song that I've ever written... Can't remember how it goes».

Teksten kommer fra Barnetts sang «History Eraeser», fra artistens andre EP. Tekstene hennes handler om alt som skjer rundt henne, og intensjonen er aldri å være morsom.

- Jeg skriver om alt som skjer rundt meg. Jeg prøver ikke å være morsom, men man må tenke på at alt har en morsom side. Det er hverdagen som inspirerer meg, og den kan være spennende om man ser den med andre øyne, forteller artisten til Dagbladet.

27-åringen forteller at hun alltid har vært interessert i musikk, og spilte i flere band da hun gikk på skolen. Det var likevel aldri meningen å satse på musikken.

- Jeg bare likte å skrive sanger og stå på en scene. Det var ingen stor karriereavgjørelse at jeg plutselig en dag skulle satse og bli oppdaga. Det skjedde liksom bare mens jeg skrev mine egne dikt og klimpra på gitaren.

- Liker ikke å snakke Barnett er fra Melbourne, og er åpent lesbisk. Hun har hatt kjæreste i flere år, og synes det er leit dama ikke får vært med på hele turneen hennes.

27-åringen forteller at hun aldri har støtt på problemer i hjemlandet på grunn av legningen sin, og at hun hadde en normal oppvekst med strandliv og fylla i helgene som sine jevnaldrende. Hun forteller derimot at hun alltid har vært sjenert.

- Jeg liker ikke å snakke, så derfor synger jeg heller ideene mine. Jeg er en sjenert, men ganske normal og har ganske normale følelser. Det er bare lettere å bake ting inn i musikk, forteller hun.

- Kan ikke forandre verden Barnett er ei engasjert dame, og vil gjerne bruke sin rolle som offentlig person til å gjøre en forskjell. Men det diskré.

- Hvordan kan man være levende og ikke engasjert i hva som skjer rundt en? Jeg er engasjert i det meste rundt meg, men jeg står ikke med et banner i hendene og roper heller, sier hun mens hun nærmer seg flyplassen i «The Big Apple».

.

Det er likevel én sak hun engasjerer seg spesielt i. Den ligger henne geografisk nært hjertet.

- Mitt største fokusområde er miljøsaker, og spesielt det store barriererevet (verdens største korallrev, red anm.) utenfor Queensland. Jeg jobber tett med organisasjoner som arbeider for å konservere revet. Jeg vil gjøre verden til et bedre sted, men tror ikke jeg kan forandre den alene.

Barnett spiller på Øyafestivalen den 12. august, og legger til at hun gleder seg veldig til å se Norge.

KAMPSAK: Barnetts mest nærliggende sak er det store barriererevet utenfor Queensland i Australia. Dette vil hun bevare. Foto: NTB SCANPIX
KAMPSAK: Barnetts mest nærliggende sak er det store barriererevet utenfor Queensland i Australia. Dette vil hun bevare. Foto: NTB SCANPIX Vis mer