ROMAN: Bård Torgersen har skrevet boka «Nøytral» som følge av et ønske om å lage en rotete fortelling. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
ROMAN: Bård Torgersen har skrevet boka «Nøytral» som følge av et ønske om å lage en rotete fortelling. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.Vis mer

Liker ikke filmmusikk

Men Bård Torgersen kunne likevel godt tenke seg at det blir film av hans nye roman «Nøytral».

(Dagbladet): - Jeg er ikke noe glad i å bli fortalt hva jeg skal føle.

Forfatter Bård Torgersen har nettopp forklart oss hvorfor han ikke har noe særlig til overs for dramatisk filmmusikk. I hans fjerde roman, «Nøytral», siden debuten med «Alt skal vekk» i 2005 viderefører han sin metaforknappe skrivestil.

Latter og gråt - Denne boka nærmer seg et rent referat av hendelser i enda større grad enn de tidligere bøkene, forteller han.

Etter en av de tidligere bøkene fikk han høre at en leser hadde grått seg gjennom boka, mens en annen hadde ledd seg igjennom.

- Det tror jeg sier noe om personen som leser - og opp til leseren å tolke fortellingen. Det er klart at det kan være krevende for noen, sier Torgersen.

Meningsløshet I «Nøytral» holder Torgersen fortsatt på å portrettere det han kaller «utenforskapet» - de som føler seg tilsidesatt, eller som vil være det. Boken ble til etter et ønske om å peke på meningsløsheten i livene vi lever.

- Jeg ville lage en roman som viser at det ikke er noen forbindelser, at det er kaos. Menneskene som oppdager denne meningsløsheten opplever en form for frihet eller fremmedgjøring, sier han.

Fortelling om rot Han synes det er rart når litteratur forsøker å sortere ut en forbindelse av komplekse situasjoner der alt går opp i en slags harmoni. Omslaget til «Nøytral», som er hentet fra en reklameplakat for en fransk luftballongprodusent på slutten av 1800-tallet, viser en ballongferd omkranset av soldater, fisk, gjøglere, elefanter og en djevel i vilden sky. Et perspektiv forfatteren kjenner seg hjemme i.

- Dette er en totalroman uten forbindelseslinjer, det er bare rot. Vi mennesker går rundt og skaper oss fortellinger som skal skape mening i dette rotet, sier han og innrømmet at han synes det er en morsom tematikk å jobbe med.

- Komikken ligger i spennet mellom det man forventer av livet og det som faktisk skjer.

Regisserer i hodet Til tross for at han ikke liker filmmusikk, ser han ofte for seg scenene som film i hodet.

- Jeg kan skrive igjennom en ting flere ganger, som om jeg instruerer en skuespiller: «kan du ta den scenen eller dialogen en gang til», sier han.

Til tross for en kompromissløs stil som kan være vanskelig å overføre til lerretet, ble Torgersen etter den forrige romanen «Maskinens uerstattelige deler» kontaktet av et filmselskap som var interessert i å filmatisere boka.

- Uten at jeg helt skjønner hvorfor, tror jeg de droppet det fordi det ble for vanskelig, sier han.

- Men er du selv interessert i å filmatisere bøkene dine?

- Det byr meg absolutt ikke imot.