- Liker kona mi det? Nei!

Norsk filmskaper utleverer familien i beste Knausgård-stil.

«Gunnar goes comfortable» ble ikke akkurat noen enorm publikumssuksess, men fikk likevel gode kritikker og fine priser da den kom for åtte år siden. Nå er regissør Gunnar Hall Jensen (47) tilbake med oppfølgeren.

Han har funnet komforten - og fått seg kone, barn, villa, Volvo og voff-voff. Nå er Gunnar på jakt etter Gud.

Protester Dagbladet kan i dag vise traileren til «Gunnar goes God», som får kinopremiere 11. februar. Der tar dokumentarfilmskaperen et oppgjør med det han kaller «det ikke-fungerende middelklasselivet».

- Vi har alt vi trenger i dette bløtkakelandet. Likevel sliter vi med å ta vare på sjelen. Jeg oppsøkte det motsatte av det moderne, materialistiske livet, nemlig et koptisk kloster i Egypt. Og selv om jeg ikke er religiøs selv, hadde jeg noe å lære av munkene, sier han.

Underveis viser han fram sitt eget familieliv i et villastrøk i Stockholm. Der blant annet kona blir eksponert, til ville protester.

- Hun liker at jeg tar ansvar for å finne ut av disse tingene. Men liker hun å bli utlevert selv? Nei, slår han fast.

Utbrent Til det egyptiske klosteret kommer kona og barna aldri. Til gjengjeld har Gunnar med seg et team bestående av sin utbrente produsent, en lydmann som «ikke har en spirituell celle i kroppen», og en kameramann som er muslimsk innvandrer til Norge og strever med å oppnå et norsk middelklasseliv.

De blir også behørig vist fram i filmen.

- Det munkene i Egypt lærer oss, er at sjelen ikke har det bra når du gjør ting hele tiden. I dag er det ingen som lærer deg at det er viktig å stoppe opp iblant. Det handler om at vi kastet spiritualiteten ut med badevannet da samfunnet ble sekularisert. Men det er jo fortsatt slik at vi alle skal dø, og vi skal alle finne kjærligheten og meningen med livet, sier Gunnar Hall Jensen.

FILMSKAPER: Regissør Gunnar Hall Jensen (47) har laget film om seg sjøl. Igjen. Foto: Oddmund Lunde/Dagbladet
FILMSKAPER: Regissør Gunnar Hall Jensen (47) har laget film om seg sjøl. Igjen. Foto: Oddmund Lunde/Dagbladet Vis mer