Likere og likere

- Tony Blair minner meg mer og mer om Margaret Thatcher, bare håndveska og den lyseblå drakta mangler, sier Dagbladets London-korrespondent gjennom 17 år, Jan Tystad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Sammen med statsviteren Stein Hernes har han skrevet boka «Tony Blair. Veiviser eller værhane?» om britenes yngste og mest populære statsminister etter krigen. Hernes svarer slik på spørsmålet i tittelen på boka: Han har evnen til å være veiviser og lede folk, men bare dit folk flest vil ledes.

Jan Tystad har fulgt britisk politikk siden statsministrene het enten Harold Wilson eller Edward Heath, og har nok et noe hatefullt kjærlighetsforhold til britenes yndling i Downing Street 10.

Thatcher-kopi

- Han sa tidlig at han beundret Margaret Thatchers lederstil. Så har han også svært mange likhetstrekk med henne. Thatcher kvittet seg med alle statsråder som ikke var konservative nok. Blair luker ut folk fra venstrefløyen i Labour, sier Tystad.

Forfatterne mener Blair tok skrittet fra statsminister til statsmann da han for vel et år siden tolket britenes sorg ved prinsesse Dianas død.

- Etter det har Blair og familien på mange måter overtatt Dianas rolle som folkets yndlinger. Statsministeren og hans pene familie er nå gjengangere på førstesidene i britiske ukeblader, sier Tystad.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer