Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Likere regler

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«LØSERE SIKRING» er Dagbladets betegnelse på Regjeringens forslag om å oppheve den særegne ventelønnsordningen i staten. Men forslagene er et resultat av grunnleggende samfunnsendringer og er ledd i en nødvendig modernisering av offentlig sektor. Ventelønn har vært arbeidsledighetstrygd for statsansatte som mister jobben på grunn av nedbemanning eller omstilling. Enkelte har mottatt ventelønn i inntil 17 år. Folk flest har krav på dagpenger i maksimalt to år. I dagens arbeidsmarked er det ikke mulig å forsvare en ordning som innebærer en så kraftig forskjellsbehandling av arbeidstakere. Det er ingen god grunn til at en statsansatt skal ha andre ordninger enn en industriarbeider. Hovedproblemet med ventelønnsordningen har vært at de lange maksimalperiodene bidrar til at eldre arbeidstakere støtes ut av arbeidslivet. Hele 90 prosent av ventelønnsmottakerne er over 50 år. Den gode inntektssikringen ventelønn har gitt, har bidratt til at det er de eldre som altfor ofte må vike plassen ved omstilling og nedbemanning.

DET ER FORESLÅTT overgangsordninger som sikrer at ingen som i dag mottar ventelønn får endret sine vilkår. I en situasjon hvor vi etter hvert trenger mer arbeidskraft, og hvor avtalen om inkluderende arbeidsliv skal sikre at eldre arbeidstakere kan stå lenger i arbeid, er ventelønnsordningen feil medisin. Argumentene for å opprettholde ventelønnsordningen handler mer om å bevare det bestående enn å våge nødvendige endringer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!