Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Likestill egg med sæd

Dagbladet mener.

HELSEMINISTER: Bent Høie bør følge Helsedirektoratets råd. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
HELSEMINISTER: Bent Høie bør følge Helsedirektoratets råd. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Leder

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når Helsedirektoratet nå går inn for å tillate eggdonasjon i Norge, er forslaget et viktig skritt nærmere en realitet. Direktoratet er bedt om å komme med en faglig oppdatering i forbindelse med Helse- og omsorgsdepartementets evaluering av bioteknologiloven, og deres anbefaling følger flertallet i Bioteknologirådet. Helsedirektør Bjørn Guldvog sier at det ikke finnes noen medisinske grunner til å forskjellsbehandle sæddonasjon og eggdonasjon slik det er i dag, der det første er tillatt og det andre forbudt. Nå vil altså helsedirektoratet tilpasse regelverket til dagens virkelighet og underbygge god, klinisk praksis. Regjeringen og helseminister Bent Høie bør følge anbefalingen.

Rundt 300 norske kvinner årlig reiser til utlandet for å få eggdonasjon. For dem er det en etterlengtet sjanse til å få egne barn. Flere naboland tilbyr slik behandling til en pris mellom 50 000 og 100 000 kroner, muligheten finnes altså for dem som er villig til og kan betale for det.

Men på samme måte som med kvinner som reiser til naboland for å få anonym sæddonor: Utenlandsbehandling gjør at barn unnfanget ved hjelp av donor vokser opp med ulike rettigheter. Norsk lov gir myndige barn rett til å få vite sæddonors navn om de skulle ønske det, det er ingen grunn til at dette skulle være vanskeligere med frivillige eggdonorer. Å likestille egg med sæd i norsk lov vil muliggjøre likebehandling også av barnas rettigheter til å få vite sitt biologiske opphav.

Den prinsipielle forskjellen mellom sæddonasjon og eggdonasjon er vanskelig å få øye på. Motstanderne viser til at det alltid har vært slik at kvinnen som føder et barn, også er dets biologiske mor. Det er selvsagt riktig, men bare på samme måte som at det også er slik at det er sæd som gjør en mann til far. Stadig flere barn unnfanges på andre måter enn gjennom sex mellom foreldrene, da hjelper det barna best å tilpasse regelverket til den moderne virkeligheten. Foreldreskap er mer enn gener.

I praksis er det slik at de som elsker og oppdrar et barn også er foreldrene. Sæddonasjon har vært lovlig i Norge siden 1930, lovlig eggdonasjon vil gjøre det mulig å hjelpe kvinner på samme måte som menn med fertilitetsproblemer. Teknologien er god nok, prosedyrene er trygge og donasjon vil også kunne hjelpe kvinner med arvelige sykdommer. Det er på tide å likestille egg med sæd.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!