Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Representasjon

Likestilling er god business

Norge burde vært representert med finansministeren, ikke bare likestillingsministeren, New York denne uken.

STATSRÅDER: Barne og likestillingsminister Solveig Horne var på plass i New York. Det burde finansminister Siv Jensen også vært, mener artikkelforfatterne.
STATSRÅDER: Barne og likestillingsminister Solveig Horne var på plass i New York. Det burde finansminister Siv Jensen også vært, mener artikkelforfatterne. Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Veien til en regjerings hjerte er gjennom lommeboken», påpekte The Economist i en leder 23. februar, der det anerkjente tidsskriftet tok til orde for å innføre «kjønnsbudsjettering» for å vise hvordan likestilling fører til økt vekst. Norge bør gå i bresjen for dette. Derfor burde finansminister Siv Jensen denne uken reist til New York for å delta på FNs Kvinnekommisjon.

Norge topper mange kåringer når det gjelder likestilling, og norske politikere har ofte gått i bresjen for likestilling og kvinners rettigheter på globale møter. Norges egen fremgang i likestillingsarbeidet har vært en nøkkelfaktor for dagens velstand, og vi har tunge kompetansemiljøer som kan bidra i internasjonale samarbeid. Solberg-regjeringen har tatt politisk lederskap med sin globale utdanningssatsing for jenter, og regjeringen har også løftet frem en rekke andre likestillingsområder.

Men regjeringen kan gjøre mer for å overbevise sine kolleger fra andre stater om likestillingens betydning for vekst og velstand. Ved FNs toppmøte om likestilling – FNs årlige Kvinnekommisjon - representeres vi av likestillingsminister Solveig Horne. Hun vil ikke overraske noen når hun argumenterer for økt likestilling. En finansminister med stor innflytelse på pengebruken ville derimot hatt større gjennomslagskraft i New York.

En rekke forskningsrapporter har vist en tett sammenheng mellom kvinners rettigheter og økonomisk vekst. Journalisten og forfatteren Christopher Hitchens viet sitt liv til å utfordre vedtatte sannheter, men var sikker på dette: «Vi vet alle at det finnes en kur mot fattigdom. Den er elementær, men den fungerer. Den kalles kvinners frigjøring».

Likevel motarbeides likestilling i svært mange land: Av 173 land som Verdensbanken undersøkte i fjor, hadde 155 minst én lov som hindrer kvinners økonomiske handlefrihet. Hvis de har jobb, er det oftere enn menn i uformell sektor. Der er de sårbare for utnytting og står uten juridisk beskyttelse. I 19 land er kvinner juridisk forpliktet til å adlyde ektemannen. Diskriminerende lover fratar kvinner økonomiske rettigheter og muligheter, som i kombinasjon med fattigdom og kjønnsstereotype holdninger fører til at færre jenter og kvinner får utvikle sine evner og bidra til samfunnsutviklingen.

Å sikre jenter og kvinners rett til utdanning og yrkesopplæring er en av de mest lønnsomme investeringene man kan gjøre for å bekjempe fattigdom. Verdensbankens beregninger viser at ett ekstra videregående skoleår øker jenters fremtidige inntekt med opptil tjue prosent. Det er også bra for folkehelsen. Utdanning er en effektiv måte å bekjempe barneekteskap, tenåringsgraviditet og HIV. Studier viser også at kvinner i større grad bruker inntekten sin til å sikre at barna deres er trygge, friske og utdannet. Opptil 150 millioner mennesker som i dag lider av sult ville fått bedre tilgang til mat dersom kvinnelige bønder fikk samme tilgang til opplæring og kreditt som mannlige bønder får.

Spørsmålet virker banalt, men må stilles: Hvorfor gjør ikke verdens ledere mer for å fremme likestilling, når det er så godt dokumentert at det vil skape vekst og utvikling?

FNs kvinnekommisjon (CSW) møtes årlig i New York for å gjøre opp status på likestillings fremgang i verden. Tidligere har målet vært å få på plass nye satsninger og nye tiltak som kan drive utviklingen videre fremover mot full likestilling. Når kommisjonen i år skal møtes 13. mars, ser det ikke lenger like lyst ut. Motkreftene har mobilisert, og møtet vil nå dessverre handle like mye om å unngå tilbakeskritt som å sikre fremgang. Dette toppmøtet har de siste årene fremstått mer som en kamparena mellom de som vil ha mer likestilling og de som vil ha mindre. Dessverre er det nå uklart hvem som vinner denne kampen. Særlig er kvinner og jenters rett til å bestemme over egen kropp og seksualitet under press.

Likestilling handler om rettigheter, likhet og verdighet. Men det handler også om smart økonomi. Derfor burde Norge vært representert med finansministeren, ikke bare likestillingsministeren, når FNs medlemsland samles for å diskutere kvinners rettigheter i New York denne uken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!