Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Likestilling for alle

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LIKESTILLING: Vi er glad for at Hege Skjeie og Helga Hernes, to kjemper innenfor kjønnslikestillingskampen, slår fast at «vernet mot kjønnsdiskriminering fortrenger ikke vern av homofile og funksjonshemmede». Dette representerer et viktig korreks til tiår med statsfeminisme som helt frem til det aller siste dessverre har fullstendig oversett at behovet for å lovregulere likestilling i forhold til funksjonsevne, etnisitet, seksuell orientering, og andre diskrimineringsgrunnlag, er akkurat like presserende som i forhold til kjønn.Vi regner dermed med at Skjeie og Hernes nå vil bruke sin innflytelse til å sikre at lovutvalget som skal gå gjennom diskrimineringsvernet i norsk lov, sørger for at ALLE får vern og samme GRAD av vern mot diskriminering uansett diskrimineringsgrunnlag.

DET NOK SOM MÅ rettes på. Alle diskrimineringsgrunnlag må få lovvern og ombudsvern på alle områder i samfunnet, slik som bare kjønn, etnisitet og religion har i dag. Den lovfestede rangeringen i en rekke andre lover må også byttes ut med prinsippet om likestilling av diskrimineringsgrunnlagene. FNs kvinnekonvensjon og rasekonvensjon hører også hjemme i Menneskerettsloven sammen med den nye FN-konvensjonen om funksjonshemmedes rettigheter.Skjeie og Hernes\' henvisning til menneskerettighetene er viktig, fordi her finner man den samme understrekingen av at alle former for diskriminering er akkurat like forkastelig og akkurat like alvorlig.

SKJEIE OG HERNES skal ha honnør for å konsekvent skille på det spesifikke begrepet «kjønnslikestilling» og det generelle begrepet «likestilling». Alle former for likestilling er selvfølgelig like viktige. Det er derfor sterkt uheldig når begrepet «likestilling» blir brukt som noe som bare gjelder kjønn. For likestilling, som Skjeie og Hernes viser, gjelder like mye alle diskrimineringsgrunnlag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!